Osim jagodama, sezona je i trešnjama, a naša Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla iskoristila je ovo sezonsko voće za pripremu čokoladne mousse torte s trešnjama.
Sastojci
Biskvit
- 220 g brašna
- 30 g kakaa
- 150 g šećera
- 100 ml ulja
- 150 ml mlijeka
- 3 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Sirup
- 100 ml vode
- 100 g šećera
Mousse
- 200 g tamne čokolade (do 60% kakaa)
- 120 g mliječne čokolade
- 120 ml tekućeg slatkog vrhnja
- 8 g želatine u prahu
- žličica ekstrakta vanilije
- 600 ml tučenog slatkog vrhnja
- 2 šlagfixa
- 3 žlice šećera u prahu
Dodatak
- 150 g-200 g očišćenih trešanja
- 250 g šećera
Priprema
Dno kalupa promjera 22cm obložite papirom za pečenje. U velikoj zdjeli prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim im dodajte sol te još malo promiksajte. Kad se sve dobro povezalo smjesi dodajte ulje i mlijeko. Tekuću smjesu postepeno dodajte suhoj te stalno miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Izlijte smjesu u kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Provjerite je li biskvit gotov tako da čačkalicu zabodete u sredinu, ako izađe suha onda ga možete izvaditi iz pećnice. Kada je gotov ostavite da se ohladi par minuta izvan pećnice, a zatim rubove odvojite nožem i izvadite biskvit iz kalupa na stalak za hlađenje. Dok je još polutopao žicom ili nožem odrežite vrh kako bi bio što ravniji. Biskvit vratite u kalup, a zatim sve stavite u hladnjak dok pripremate mousse.
Pripremite sirup za preljevanje biskvita tako da vodi dodate šećer i kuhate sve dok se ne otopi na laganoj vatri. Narezane trešnje koje ćete dodati između moussa u drugoj posudi kuhajte sa šećerom dok malo ne omekšaju i puste vodu. Odvojite ih od vode i ostavite da se ohlade.
Za mousse prvo natopite želatinu po uputama na pakiranju. Na pari, miješajući, otopite usitnjenu čokoladu koju ste prelili slatkim vrhnjem. Nakon što se više od polovine otopi možete ukloniti čokoladu s vatre i miješati dok se i ostatak ne otopi. Odmah joj dodajte želatinu koju ste prethodno otopili (na vatri ili u mikrovalnoj) i ekstrakt vanilije pa promiješajte. U drugoj posudi utucite slatko vrhnje sa šlagfixom i šećerom u prahu pa u njega lagano umiješajte čokoladu. Ostavite da se prohladi 5 minuta prije stavljanja u kalup.
Biskvit lagano natopite sirupom i preko njega stavite ½ količine moussa. Ostavite sve u hladnjaku da se stisne barem pola sata. Nakon toga po sredini rasporedite trešnje i preko njih nanesite i ostatak moussa te špatulom poravnajte vrh torte. Ostavite je u hladnjaku minimalno 3-4 sata, a najbolje preko noći. Prije serviranja dekorirajte. Po želji tortu slažite u kalupu u koji ste prethodno stavili acetatnu foliju kako bi ju lakše i urednije kasnije odvojili od njega.
Fotografije: Sweet life by Karla