Prvi dan škole je idealna prilika za pripremu prigodnih kolača kao što je ovaj čokoladni rolat u obliku olovke koji je pripremila Nataša Pralica s bloga Natašine slastice.
Sastojci
Krema
- 1 žumanjak
- 1 puding od čokolade
- 3 žlice brašna
- 60 g šećera
- 500 ml mlijeka
- 150 g mliječne čokolade
- 70 g margarina
Šare
- 20 g omekšalog margarina
- 1 bjelanjak
- 50 g brašna
- 30 g šećera
Biskvit
- 60 g otopljenog margarina
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 60 g brašna
- 20 g kakaa
Špic za olovku
- 2 jaja
- 1 žlica šećera
- 2 žlice brašna
- ½ kakaa
I još
- malo čokolade
- vrlo malo ulja
- šećer u prahu
Priprema
Krema
Prvo pripremite kremu da se hladi dok pripremate ostalo.
Žumanjak, puding, brašno i šećer pomiješajte s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i kuhajte.
Čim skinete s vatre, dodajte iskidanu čokoladu koju možete izraditi mikserom dok se ne istopi.
Prebacite smjesu u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
U hladno dodajte margarin sobne temperature i sve zajedno izradite.
Šare
Margarin omekšajte i prohladite.
Bjelanjak, brašno, margarin i šećer izradite mikserom. Na lim za pečenje dimenzija 32 X 34 cm postavit masni papir.
Na dio papira razvucite smjesu. Češljićem za dekoriranje polako povlačite crte po dužem dijelu kreme. Činite to polako tako da lagano pritisnete i uklonite svu kremu koja se nalazi na papiru, potrebno je da svaki drugi red bude čist, tako će biti uredniji rolat.
Stavite u zamrzivač najmanje 15 minuta da se smjesa stegne.
Biskvit
Prvo otopite margarin i prohladite.
U bjelanjke dodajte prstohvat soli i miksajte dok smjesa ne postane čvrsta.
U žumanjke dodajte šećer i pjenasto izradite. Nastavite dodavati brašno, kakao, otopljeni margarin pa izradite.
Dio bjelanjaka dodajte u žumanjke i lagano pjenjačom miješajte do pola, a onda dodajte i ostatak bjelanjaka te izmiješajte do kraja lagano.
Na zamrznuti svijetli dio koji se stegnuo u zamrzivaču što brže i sa što manje pritiskanja rasporedite smjesu za biskvit po limu za pečenje.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 10-15 minuta, pazite da ne zagori.
Pripremite masni papir te ga pospite šećerom u prahu. Pečeni biskvit prebacite na taj papir, tako da biskvit izvrnete. Odlijepite papir, okrenite ga i vratite na biskvit. Izvrnite biskvit zajedno s papirima.
Gornji papir uklonite i ostavite biskvit da se hladi. (pogledajte video na početku recepta ako vam ovaj dio nije jasan)
Premažite biskvit s kremom i srolajte ga tako da bijele šare ostanu vidljive. Malo kreme ostavite za ljepljenje špica.
Stavite rolat u hladnjak da se hladi.
Špic za olovku
Jaja i šećer izradite. Dodajte brašno i kakao te lagano mikserom sjedinite sastojke.
U neki okrugli manji kalupić ili neki drugi predmet koji može ići u pećnicu (recimo lončić) ulijte smjesu.
Stavite peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta, provjerite sredinu čačkalicom je li pečeno.
Neka se ohladi, zatim izvadite iz kalupića.
Dekoracija
Rolatu odrežite krajeve, tako da dobijete ravne bočne stranice.
Čokoladu s malo ulja otopite i prohladite. Napravite trakicu od masnog papira te je premažite čokoladom. Trakicu s čokoladom prislonite na jedan kraj rolata i stavite u hladnjak da se stegne, a onda možete odvojiti papir od čokolade.
Biskvit za špic oblikujte tako da odgovara širini rolata. Sam špic uronite u čokoladu i stavite u hladnjak da se čokolada stegne.
S malo kreme premažite bočni dio rolata i zaljepite špic od olovke.
S ostatkom kreme, špricom za ukrašavanje i pljosnatim nastavkom pređite dio gdje se spaja špic i rolat.
Stavite u hladnjak da se sve stegne.
Fotografije: Natašine slastice