Na našem portalu danas prvi put gostuje Kristina Štriga koja je rado prihvatila naš #cokoladomprotivkorone izazov i poslala nam recept za malo drugačiju panna cottu – onu čokoladnu.
Sastojci
Panna cotta
- 360 ml mlijeka
- 8 g želatine
- 200 g tamne čokolade
- 360 ml vrhnja za šlag
- 50 g šećera
- 1 rum šećer
- prstohvat soli
- 1 žlica ruma
I još
- 50 g tamne čokolade
- maline (za dekoraciju)
Priprema
Panna cotta
Odvojite polovicu mlijeka i prelijte preko želatine.
Ostatak mlijeka zagrijete do vrenja te prelijte preko nasjeckane čokolade. Promiješajte nekoliko puta kako bi se čokolada otopila. U vrhnje za šlag dodajte prstohvat soli te umiješajte rum i šećere pa zagrijavajte. Prije nego zavre smjesi vrhnja i šećera dodajte otopljenu čokoladu i nabubrenu želatinu.
Maknite s vatre, malo prohladite i ulijte u čaše ili kalupe. Hladite minimalno 2 sata, najbolje preko noći.
Ohlađenu panna cottu izvadite iz kalupa. Čokoladu rastopite na pari pa ukrasite panna cottu. Na svaku stavite nekoliko malina ili voće po želji.
Napomena
Ja sam koristila silikonske kalupe tako da nisam imala problema s vađenjem panna cotte. Ukoliko koristite metalne ili keramičke, nakon što se smjesa ohladi stavite je zajedno s kalupima u vruću vodenu kupku na 30 sekundi kako biste ih lakše izvadili.
Fotografije: Kristina Štriga