Marija Jerkić Herjavić nam je pripremila predivnu čokoladnu tortu s crvenim voćem – spremite ovaj recept, možda se baš ova torta nađe na vašim obiteljskim proslavama.
Sastojci
(za kalup promjera 20 cm)
Biskvit
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- sjemenke vanilije
- 100 g prosenog brašna
- 1 jušna žlica kukuruznog škroba
Krema
- 50 – 60 g čokolade za kuhanje
- 4-5 punih žlica mascarponea
- 1/4 želatine u prahu
I još
- pekmez od bobičastog voća
- čokoladna glazura
- šipak, badem u listićima i mrvicama, mljevena pistacija
Priprema
Biskvit
Pjenasto umutiti žumanjke s pola količine šećera, dodati omekšali maslac pa otopljenu čokoladu, vaniliju i na kraju brašno.
Kad se sve dobro poveže, dodati istučene bjelanjke s polovicom šećera i škrobom. Prebaciti u maslacem premazani kalup i peći 45 minuta na 170°C.
Krema
Kremu pripremiti tako da se otopljenu čokoladu doda u mascarpone i dobro promiješa. Dodati i malo želatine pripremljene prema uputama (ne puno, tek toliko).
Slaganje
Pečeni i ohlađeni biskvit prerezati na pola, premazati obilno pekmezom, preko njega staviti kremu i drugi dio biskvita.
Tortu preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.
Napomena
Ako ne želite bezglutensku varijantu, umjesto heljdinog brašna i škroba stavite 120 g oštrog brašna.
Fotografije: Marija Jerkić Herjavić