Čokolada je danas svoje mjesto našla u roladi čiji je recept s nama podijelila Tonka Radić.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- malo soli
- 135 g šećera
- 63 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 30 g kakao praha
- 1 žličica instant kave (može i capuccino)
- 2 žlice ulja
Krema I
- 100 g tamne čokolade (ako nemate dobru tamnu čokoladu za kuhanje, stavite 150 čokolade za kuhanje)
- 100 ml vrhnja za šlag
- 240 ml za šlag
Krema II
- 150 g mascarponea
- 20 g šećera u prahu
- 100 g tamne čokolade
I još
- kakao prah (za posipanje)
Priprema
Biskvit
Pećnicu zagrijte na 170°C, a lim za pečenje cijeli obložite papirom za pečenje.
Bjelanjke istucite mikserom s malo soli u čvrsti snijeg.
Žumanjke i šećer izmiksajte oko 5 minuta dok ne dobijete gustu smjesu koja je udvostručila volumen. Zatim u smjesu dodaje prosijano brašno, prašak za pecivo, kakao, instant kavu te ulje i umiješajte mikserom na najmanjoj brzini.
Špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka,
Smjesu stavite u kalup i poravnajte pa pecite oko 7-10 minuta tj. dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
Pripremite prazan list pek papira i na njega prosijte kakao
Gotovu roladu stavite na taj papir i odmah je zarolajte.
Krema I
Čokoladu razlomite na manje komadiće.
Ugrijte vrhnje do vrenja, prelijte po čokoladi. Ostavite kremu da se prohladi, ali ne skroz ohladi.
Miksajte 240 ml slaga i dodajte smjesu od čokolade. Sjednite špatulom.
Krema II
Za kremu pomiješajte mascarpone i šećer.
Čokoladu otopite na pari pa umiješajte u mascarpone. Krema je odmah spremna za korištenje, a ako je malo tekuća, stavite ju na 10-15 minuta u hladnjak.
Obje su varijante meni jednako drage!
Slaganje
Roladu odmotajte, namažite kremom i ponovno zarolajte pa stavite na tanjur za posluživanje i čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Napomena
Bitna stvar je da se rolada peče od 7 do 10 minuta i ne smijete je presušiti jer ćete dobiti tvrd i žilav biskvit.
Fotografije: Tonka Radić