Nedavno smo na našem portalu objavili recept za panj tortu naše urednice Kate Bošković, a sada vam donosimo recept po kojem Ana Prša priprema tu slasticu.
Sastojci
Biskvit
- 8 jaja
- 8 žlica šećera
- 1 žlica vode
- 4 žlice kakaa
- 4 žlice glatkog brašna
- prstohvat soli
Krema
- 7 žumanjaka
- 7 žlica šećera
- 5 žlica nezaslađene kuhane kave
- 100 g čokolade 54%
- 250 g maslaca
Priprema
Biskvit
Upalite pećnicu na 170°C.
Razdvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke s prstohvati soli istucite u snijeg.
Žumanjke i šećer pjenasto istucite. Dodajte žlicu vode i prosijani kakao i brašno. Dobro izmiksajte.
Pomoću špatule (ne mikserom) umiješajte snijeg u gornju smjesu.
Smjesu istresite na veliki lim za pečenje (ja koristim onaj veliki od pećnice) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Poravnajte smjesu pa stavite peći na 170°C 15-20 minuta.
Dok se peče, pripremite vlažnu krpu u koju ćete zamotati tijesto.
Namočite je, ocijedite i stavite na radnu plohu.
Gotov biskvit izvadite iz lima za pečenje skupa s papirom, stavite preko krpe pa sve skupa pažljivo zarolajte. Pustite da se ohladi.
Krema
U manji lonac stavite vodu da kipi. Na lonac stavite posudu u kojoj ćete na pari kuhati kremu. Važno je da posuda ne dodiruje vodu.
U tu posudu stavite žumanjke i šećer i promiješajte pjenjačom. Kada se ugrije, dodajte kuhanu kavu i nastavite miješati do 84°C. Maknite s vatre pa umiješajte čokoladu koju ste prethodno usitnili. Ostavite zatim kremu da se ohladi. U ohlađenu kremu umiksajte maslac.
Slaganje
Ohlađenu roladu pažljivo odmotajte iz krpe i skinite papir. Malo kreme ostavite sa strane kako bi njome premazali gotovu roladu.
Ostalom kremom jednolično premažite biskvit, pa zarolajte. Zamotajte je u foliju pa ostavite na sat vremena u hladnjak kako bi se stegla.
Ohlađenu roladu premažite čokoladnom kremom.
Napomena
Od ove rolade možete složiti i panj. Trećinu rolade odrežite i stavite kao na slici uz ostatak. Vilicom napravite crte po kremi kao koru drveta te pospite kakaom i šećerom u prahu. Ukrasite po želji i uživajte.
Fotografije: Ana Prša