Iako do Božića ima još nešto više od dva mjeseca, ovaj recept za čokoladnu salamu s narančom koji smo pronašli kod Karle Kovačić na blogu Sweet life by Karla baš nas je posjetio na božićna druženja uz čaj i slatki zalogaj.
Sastojci
- 250 g petit beurre keksa
- 30 g pistacia
- 70 g kandiranih komadića naranče
- 125 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice kakaa
- 130 ml soka od naranče
- korica naranče
Priprema
Izlomite petit kekse u velikoj zdjeli, ne presitno. Dodajte im krupno usitnjene pistacije, komadiće naranče, koru naranče, kakao i šećer u prahu. Sve dobro izmiješajte pa ostavite sa strane. U maloj posudi zagrijavajte maslac i razlomljenu čokoladu na laganoj vatri dok se sve ne otopi, a zatim prelijte smjesu s keksima i svemu još dodajte i sok od naranče. Dobro promiješajte, a zatim ostavite u hladnjaku na sat vremena dok se smjesa ne stegne. Nakon sat vremena ostavite je 5 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite na plastičnu foliju koju ste stavili preko ravne površine.
Oblikujte smjesu u oblik salame, preklopite s folijom, zamotajte rubove kako smjesa ne bi curila i još malo provaljajte po ravnoj površini kako bi salama bila što okruglija. Lagano prebacite na poslužavnik i vratite u hladnjak na barem nekoliko sati ili preko noći. Kada je gotova po želji je uvaljajte u šećer u prahu.
Fotografije: Sweet life by Karla
[print_link]