Mariela Kranjec, vlasnica samostalnog slastičarskog obrta Slastice Medeno Srce koja je gostovala u našoj rubrici Život sa slasticama, s nama je podijelila recept za čokoladnu tortu, za koju kaže da je izvrsna za izradu svadbenih torti jer je čvrsta te se s njom nikad ne može pogriješiti.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Biskvit
- 7 jaja
- 250g šećera u prahu
- 200g maslaca
- 60g čokolade
- 180g pšeničnog brašna
Punjenje
- džem od marelice
- 300g slatkog vrhnja
- 150g mliječne čokolade
- 150g tamne čokolade
Glazura
- 100g slatkog vrhnja
- 100g čokolade
Priprema
Biskvit
Zagrijati pećnicu na 180°C. Pripremiti kalup tako da se stavi papir za pečenje na dno kalupa.
Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Mekani maslac pjenasto izmiješati sa 200g šećera u prahu. Pomalo dodati žutanjak po žutanjak u izrađenu smjesu maslaca i šećera. Rastopiti čokoladu i dodati u smjesu te miješati dok se ne dobije jedna lijepa masa.
Bjelanjke istući sa 50g šećera u prahu u čvrsti snijeg. Dodati čvrsto izrađeni snijeg u smjesu od čokolade i polagano miješati. Dodati i brašno i opet promiješati. Uliti smjesu u kalup i peći otprilike 50 minuta. Kada se torta ispeče ostaviti biskvit u kalupu da se ohladi.
Krema
U vrelo slatko vrhnje dodati mliječnu i tamnu čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi. Ostaviti kremu preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi. Drugi dan, kada se krene puniti tortu, kremu treba izvaditi iz hladnjaka (oko 2 sata prije), tako da se malo smekša. Kratko je izraditi sa mikserom (samo malo da postane pjenasta).
Glazura
Za to vrijeme skuhati slatko vrhnje, skloniti s vatre i staviti čokoladu te miješati dok se čokolada skroz rastopi.
Postupak
Kada se torta ohladi, izvaditi tortu iz kalupa i prerezati tortu da se dobije 3 dijela. Na jedan dio staviti džem od marelice i premazati tortu pa na džem premazati dio izrađene kreme. Poklopiti s drugim biskvitom i ponoviti postupak.
Na kraju staviti treći sloj biskvita i preliti cijelu tortu glazurom. Ostaviti tortu u hladnjaku da se glazura stvrdne i ukrasiti po želji.
Savjet
Kada namažete tortu na kremu možete staviti neko svježe sezonsko voće ili koricu narandže.
Fotografija: Mariela Kranjec
[print_link]