Recept za tortu s ovako veselim presjekom u kojem je spojila okuse čokolade i vanilije poslala nam je Ana Prša.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Biskvit
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 5 žumanjaka
- 190 g šećera
- 60 ml mlijeka
- 40 ml ulja
- 200 g glatkog brašna
- 50 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
Krema
- 1 litra mlijeka
- 8 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 4 pudinga od vanilije
- 150 g čokolade 54%
- 300 g maslaca sobne temperature
- 250 g mascarpone sira
Ganache
- 100 g slatkog vrhnja
- 100 g čokolade 54%
Priprema
Biskvit
Bjelanjke s prstohvatom soli istući u snijeg.
U drugoj posudi nekoliko minuta miksati žumanjke sa šećerom.
Zatim dodati mlijeko i ulje pa izmiješati.
U to dodati prosijano brašno s kakaom i praškom za pecivo pa dobro izmiksati.
Od dobivene smjese ispeći četiri biskvita.
Namastiti i pobrašniti kalup pa svaki peći cca 12-15 minuta na 170°C.
Krema
Oko 700 ml mlijeka staviti kuhati sa šećerima.
U ostatku mlijeka razmutiti prašak za puding.
Kada mlijeko zakipi, maknuti ga s izvora topline pa u njega umiješati puding.
Vratiti na izvor topline i neprestano miješati dok ne zakipi.
Puding izliti u drugu posudu da se hladi i pokriti prozirnom folijom kako se ne bi ulovila korica.
Puding podijeliti na dva dijela.
U prvi dio umiješati otopljenu čokoladu i 175 g maslaca, a u drugi dio mascarpone i 125 g maslaca.
Ganache
Slatko vrhnje zakipiti pa preliti preko izlomljene čokolade.
Pustiti nekoliko minuta da odstoji, a potom dobro izmiješati.
Pustiti sa strane da se malo ohladi.
Slaganje torte
Od obje kreme oduzmite par žlica kreme kako bi time premazali tortu.
Na prvi biskvit stavljajte žlicom naizmjence žlicu čokoladne pa žlicu kreme od vanilije. Rupe između krema popunite ganache kremom.
Poklopite drugim biskvitom. Ponovite radnju s kremama.
Poklopite i trećim biskvitom te ponovite kreme na isti način.
Poklopite zadnjim biskvitom.
Tortu premažite kremom i ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša