I današnji petak „slavimo“ uz tortu po receptu naše Ane Prše, koja je ovom prilikom kombinirala okus čokolade i bergamota.
Sastojci
(za tortu promjera 24 cm)
Podloga
- 100 g glatkog brašna
- 15 g kakaa
- 75 g maslaca
- 35 g šećera u prahu
Biskvit
- 185 g bjelanjaka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 145 g žumanjaka
- 190 g bademovog brašna
- 20 g kakaa
Krema
- 2 jaja
- 130 g šećera
- 100 g soka od bergamota
- 20 g gustina
- 70 g maslaca
Ganache
- 200 g slatkog vrhnja
- 150 g čokolade 54%
Priprema
Podloga
Prosijajte skupa kakao, brašno i šećer u prahu, dodajte maslac narezan na kockice pa zamijesite tijesto. Stavite u vrećicu pa u hladnjak na barem pola sata.
Na papiru za pečenje iscrtajte krug promjera 24 cm, okrenite naopako pa na čistoj strani razvaljajte tijesto promjera 24 cm. Izbockajte vilicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C oko 10 minuta.
Biskvit
Istucite bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, postepeno dodajući šećer pa dodajte jedan po jedan žumanjak.
Bademovo brašno i kakao promiješajte skupa pa ih pomoću špatule umiješajte u smjesu jaja.
Smjesu podijelite na pola, pa ispecite dva biskvita.
Pekla sam u kalupu promjera 24 cm, obloženom papirom za pečenje, oko 15 minuta na 170°C.
Krema
Jaja, šećer, sok i gustin dobro izmiješajte pa stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Smanjite vatru pa nastavite miješati još par minuta. Ostavite sa strane da se ohladi pa umiješajte maslac.
Ganache
Zakipite slatko vrhnje pa prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite par minuta da se otopi pa izmiješajte.
Ostavite da se malo ohladi i stegne, kako biste ganache nanijeli na tortu, a da ne iscuri.
Slaganje
Na sredinu tanjura na kojem ćete slagati tortu stavite žličicu kreme pa na to stavite prhku podlogu. Krema će spriječiti da torta klizi po tanjuru.
Stavite kalup i u njemu filajte, bit će vam lakše i kreme neće curiti van.
Na prhko nanesite pola ganachea pa poravnajte. Zatim stavite biskvit pa kremu od bergamota. Poklopite s drugim biskvitom i nanesite ostatak ganachea.
Ostavite u hladnjaku na nekoliko sati da se stisne. Kad se ohladi, maknite kalup te ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša