Za slatki i zdravi početak mjeseca donosimo vam recept za čokoladnu tortu od prosa koji su s nama podijelili Nensi i Slaven Beram s bloga Rainbow in my kitchen.
Sastojci
Crust
- 80 g tostiranih badema
- 10 g zobenih pahuljica
- 50 g datulja (prethodno ih namočiti u vodi sat-dva)
- 1 žlica kakao praha
Čokoladna krema od prosa
- 100 g prosa
- 3,5 dl bademovog mlijeka
- 120 g datulja (prethodno ih namočiti u vodi sat-dva)
- 50 g kreme od kokosa (obično se prodaje u tvrdom bloku od 200 g, a možete je naći u većini trgovina zdrave hrane)
- 100 g tamne čokolade
- 100 g pečenih lješnjaka, mljevenih
- 1-2 žlice bademovog mlijeka
- malo sirupa od datulja ili agave, ako je potrebno dodatno zasladiti
Čokoladni preljev
- 100 g kokos kreme (stvrdnuti dio iz limenke kokosovog mlijeka)
- 60 g tamne čokolade
- 2-3 žlice agave
Priprema
Podloga
Obložite dva kalupa za tortu promjera 10-11 cm papirom za pečenje.
Stavite bademe i zobene pahuljice u multipraktik i sameljite ih. Možete ih prethodno samljeti i pomoću mlinca za kavu. Dodajte ocijeđene datulje i kakao prah te miksajte dok se smjesa ne poveže.
Dobivenu smjesu rasporedite ravnomjerno u oba kalupa i dobro pritisnite žlicom ili rukama. Stavite u hladnjak dok se priprema krema.
Čokoladna krema s prosom
Dobro operite proso i stavite ga u lonac zajedno sa 3,5 dl bademovog mlijeka. Pustite da uzavre te kuhajte na laganoj vatri otprilike 15 minuta (povremeno miješajte i pazite da se ne prekuha te ne upije puno vode).
Uklonite s vatre. Ukoliko je nakon kuhanja ostalo još malo mlijeka, dobro ga ocijedite i ostavite da se skroz ohladi.
U malom lončiću na laganoj vatri otopite kremu od kokosa i čokoladu.
Ohlađeni proso stavite u blender i dodajte ocijeđene datulje. Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu.
Smjesi dodajte mljevene lješnjake, otopljenu čokoladu i 1-2 žlice bademovog mlijeka te nastavite miješati dok ne nastane glatka čokoladna krema. Po potrebi još zasladite.
Drugi način je da, nakon što ste u blenderu dobro zajedno izmiksali ocijeđene datulje i proso, smjesu premjestite u zdjelu, dodate sve ostale sastojke te miksate ručnim mikserom dok se svi sastojci ne povežu.
Gotovu čokoladnu kremu rasporedite ravnomjerno u oba kalupa i izravnajte.
Torte stavite u hladnjak preko noći.
Čokoladni preljev
Otopite čokoladu na laganoj vatri. Stavite sa strane da se malo ohladi.
U blender stavite kokos kremu, otopljenu čokoladu i agavu te kratko miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Koristeći žlicu pažljivo prelijte ohlađene torte. Stavite kratko u hladnjak da se čokoladni preljev stisne.
Ukrasite po želji.
Fotografija: Rainbow in my kitchen
[print_link]