Ana Prša nam donosi novi recept za tortu u kojoj je čokolada iskombinirana s jagodom i bazgom, za koju kaže da je odlična i za čokoljupce koji nisu ljubitelji voća, ali i za voćne tipove.
Sastojci
Brownie biskvit
- 300 g tamne čokolade (ja sam koristila onu od 70%)
- 370 g maslaca
- 160 g kakaa
- 100 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 500 g šećera
- 6 jaja
Krema od tamne čokolade
- 250 g mascarponea
- 250 ml slatkog vrhnja
- 200 g tamne čokolade (za kremu sam koristila onu od 54%)
Krema od bijele čokolade
- 250 g mascarponea
- 250 ml slatkog vrhnja
- 200 g bijele čokolade
Žele od jagode i bazge
- 3 dcl jagoda
- 1 žlica šećera
- 2 cvijeta bazge
- pola vrećice želatine u prahu
Priprema
Brownie biskvit
Otopite čokoladu i maslac na pari te u to umiješajte smjesu kakaa, brašna i praška za pecivo. U dobro izmiješanu smjesu dodajte šećer i jaja i još jednom sve dobro izmiješajte. Ja sam koristila samo pjenjaču.
Dobivenu smjesu podijelite na 3 jednaka dijela (od po 500 g cca) i ispecite 3 kore, jednu po jednu.
Ja pečem u kalupu (fi 22) na papiru za pečenje na 175°C 15-tak minuta.
Krema
Umutite mascarpone i slatko vrhnje do pola (pazite da ga ne pretučete), podijelite smjesu na pola, pa u jedan dio dodajte otopljenu (ne vruću) tamnu čokoladu, a u drugi dio bijelu čokoladu i još kratko mutite dok ne dobijete finu kremastu teksturu.
*ostavite si malo od svake kreme sa strane da možete premazati i/ili ukrasiti tortu.
Žele
Jagode kuhajte na laganoj vatri sa žlicom šećera. Kada omekšaju, usitnite ih štapnim mikserom te u njih dodajte cvjetove bazge. Ostavite da se sve ohladi. Hladnu smjesu propasirajte i u nju dodajte želatinu koju ste napravili prema uputi na vrećici (prvo je razmutiti s vodom, pustiti da nabubri, pa je ponovno otopiti na laganoj vatri pazeći da ne zakipi).
Smjesu zatim podijelite u dvije manje posude i pustiti da se dobro ohlade ( ja sam koristila zdjelice).
Kad se smjesa ohladi i stegne, lagano ispadne van. Ako se bojite kako će van, slobodno stavite prozirnu foliju na dno zdjelice.
Slaganje torte
Na prvi biskvit stavite pola tamne kreme, pa na to žele, te ostatak kreme, drugi biskvit, pa pola bijele kreme, drugi žele, ostatak bijele kreme i na kraju treći biskvit.
Ja sve to slažem u kalupu, ostavim u hladnjaku koji sat da se stegne te je premažem ostatkom kreme.
Ukrasite po želji i uživajte.
Napomena
Bilo bi dobro ostaviti tortu prije same konzumacije kratko na sobnoj temperaturi jer će je biti lakše rezati i bit će puno sočnija i kremastija kada čokolada malo otpusti.
Umjesto klasičnog biskvita koristila sam brownie. Radila sam po receptu koji je objavljen u jednom gastro časopisu. Postao mi je omiljen, ne samo zbog okusa, nego i zbog same strukture. I super je kao sami brownie, u kombinaciji sa sladoledom, ali i s kremama.
Kreme su brzinske, bez kuhanja, bez jaja i maslaca. Čokolada, slatko vrhnje i fini kremasti sir.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]