Našem izazovu #cokoladomprotivkorone pridružila se i Marina Obradović koja je s nama podijelila recept za čokoladnu tortu s jagodama.
Sastojci
Biskvit
(za kalup promjera 25 – 26 cm)
- 250 g maslaca
- 150 g tamne čokolade
- 2 cijela jaja
- 400 g šećera
- 1 žlica tekućeg ekstrakta vanilije
- 100 g kiselog vrhnja
- 300 g oštrog brašna
- 3 žličice sode bikarbone
- 250 ml mlijeka
Krema
- 50 ml vrhnja za šlag
- 6 žlica šećera u prahu
I još
- 1 kg jagoda
Priprema
Biskvit
Kalup za tortu 26 cm obložite papirom za pečenje.
Maslac i čokoladu stavite topiti na paru.
Za to vrijeme jaja i šećer pjenasto izmiksajte pa dodajte aromu vanilije i kiselo vrhnje. Promiješajte da se sastojci prožmu.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno i sodu bikarbonu pa dodajte u smjesu šećera i jaja. Dodajte mlijeko i promiješajte mikserom.
Dodajte otopljenu čokoladu i maslac pa sve lagano, ali dobro promiješajte kuhačom.
Smjesu stavite u kalup i pecite 40 minuta. Ohladite prije stavljanja kreme i jagoda.
Krema
Vrhnju za šlag dodajte šećer pa izmiksajte u šlag, samo pazite da ne bude previše čvrst.
Stavite šlag u hladnjak i za to vrijeme operite, očistite i narežite jagode. Nekoliko cijelih ostavite za ukras.
Slaganje
Biskvit prerežite na 3 dijela (3 kore) pa svaku premažite šlagom na koji posložite jagode i tako redom. Na zadnju koru također stavite šlag i ukrasite jagodama.
Fotografije: Marina Obradović