Da banane mogu biti jako zanimljiv sastojak za izradu slastica dokazuje i današnji recept Ane Prše koja je čokoladnoj torti dodala karamelizirane banane.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Biskvit
- 80 g maslaca sobne temperature
- 140 g šećera
- 2 jaja
- 130 g tekućeg jogurta
- 130 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 40 g kakaa
- 100 g čokolade 54%
Krema
- 200 ml mlijeka
- 65 g šećera
- 2 jaja
- 15 g škrobnog brašna
- 160 g čokolade 54%
- 250 g mascarpone sira
- 200 g slatkog vrhnja
Nadjev od banana
- 3 zrele banane
- 60 g šećera
- 50 g maslaca
Ganache
- 40 g tamne čokolade 70%
- 40 g slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit
Miksati maslac sa šećerom pa dodati jaja i tekući jogurt. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati pa dodati gornjoj smjesi i sve zajedno izmiksati. Čokoladu narezati na manje dijelove pa umiješati u smjesu. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela pa staviti peći jednu po jednu koru u kalup koji smo prije obložili papirom za pečenje. Peče se na 170°C 12-15 minuta.
Pečene kore ohladiti.
Krema
Promiješati mlijeko, šećer, škrobno brašno i jaja u loncu (dobro izmiješajte da nema grudica) pa staviti kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Smanjiti vatru pa kuhati još minutu. Prebaciti u drugu posudu, dodati razlomljenu čokoladu, sve dobro promiješati pa prekriti prozirnom folijom da se ne ulovi kožica i pustiti da se ohladi. U ohlađenu kremu umiksati mascarpone. Posebno istući slatko vrhnje pa ga umiješati špatulom u kremu.
Nadjev od banana
U lonac staviti šećer i staviti na vatru miješajući sve dok se šećer ne otopi i dobije lijepu zlatnu boju. Maknuti s vatre, dodati maslac, miješati dok se otopi pa u to umiješati banane koje smo prethodno narezali na ploške. Kratko (cca minutu-dvije) još kuhati pa maknuti s vatre i pustiti da ohladi.
Ganache
Zakipiti slatko vrhnje, preliti ga preko nasjeckane čokolade. Pustiti kratko da se čokolada otopi pa promiješati. Kada se ganache prohladi, stavite ga u slastičarsku vrećicu.
Slaganje
Položite prvu koru na tanjur pa stavite obruč okolo, kremom tanko premažite koru pa uz rub istisnite kremu. Ja to radim pomoću slastičarske vrećice. U sredinu stavite pola nadjeva od banana pa preko premažite kremom. Stavite drugu koru i ponovite postupak. Premažete, napravite rub, stavite ostatak banana, premažete kremom i zatvorite zadnjom korom. Na zadnju koru nanesite ostatak kreme. Ganache nanesite u obliku puslicu po rubu torte.
Tortu ostavite nekoliko sati u hladnjaku u kalupu. Kada kalup skinete, samo zagladite tortu, ja je nisam posebno premazivala, ali ako vam je ostalo malo kreme ili ganacha, slobodno to iskoristite i premažite je.
Fotografije: Ana Prša