Nakon što smo vam za recept tjedna donijeli sočnu čokoladnu tortu s narančom, danas s vama ponovno dijelimo tu kombinaciju, no ovaj put radi se o čokoladnoj torti s kremom od naranče čiji je recept s nama podijelila Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.
Sastojci
Biskvit
- 85 g čokolade za kuhanje
- 3 jaja
- 180 g šećera
- 250 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo ulje ako nemate ili ne želite koristiti maslinovo)
- iscijeđeni sok od 2 cijele naranče
- 250 grama glatkog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 2 žlice kakao praha
- 2 žlice chia sjemenki
- korica jedne cijele naranče
Ganache
- 150 g čokolade za kuhanje
- 150 ml vrhnja za šlag
Krema
- 500 ml mlijeka
- mahuna vanilije ili žlica ekstrakta od vanilije
- 2 žumanjka
- 35 g gustina
- 126 g šećera
- korica pola do jedne naranče (po ukusu, ovisno o tome želite li jaču ili manje jaku aromu naranče u kremi)
- 3 žlice soka od naranče
- 30 g maslaca
Priprema
Biskvit
Čokoladu otopite na pari i pustite da se ohladi.
Iscijedite sok dvije naranče, a koricu jedne naranče naribajte u slučaju da je nešpricana. Ako nemate nešpricanu naranču, koristite kupljene pakirane korice naranče za kolače.
U posudi izmiksajte tri jaja sa šećerom, zatim dodajte ulje i miksajte smjesu dok ne postane svjetlija i pjenasta. U tu smjesu jaja, šećera i ulja ulite otopljenu i ohlađenu čokoladu i malo soka od naranče i još malo izmiksajte.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah. Tu smjesu polako dodajte u prvu smjesu s jajima i miješajte kuhačom. Na kraju dodajte ostatak soka od naranče, koricu naranče i chia sjemenke te još promiješajte kuhačom ili mikserom dok se svi sastojci ne sjedine.
Biskvit ulijte u kalup za torte obložen papirom za pečenje i pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjerite je li biskvit pečen uz pomoć čačkalice. Ako čačkalica koju ubodete iz sredine biskvita izađe čista, kolač je gotov. Ako je sredina još tekuća i na čačkalici ostanu tragovi, vratite kolač u pećnicu još malo i ubrzo ponovno učinite isti test čačkalicom.
Ganache
Vrhnje za kuhanje zagrijte dok ne zavrije, a zatim ga prelijte preko čokolade.
Ostavite tako nekoliko minuta, a zatim dobro promiješajte da se napravi jednolični ganache. Nakon nekog vremena će se još stisnuti, no nemojte ga predugo ostaviti da ne bude pretvrd, tada ga nećete moći izliti na tortu.
Krema
Dok se biskvit i ganache hlade, pripremite kremu. U pola litre mlijeka stavite mahunu vanilije, a ako nemate mahunu vanilije, upotrijebite jednu žlicu ekstrakta od vanilije. Zagrijte smjesu do vrenja, a zatim ju maknite s vatre i ostavite.
U posebnoj posudi zatim pomiješajte žumanjke, gustin i pola količine šećera (63 grama). Miješajte ih (ne mikserom, rukom) energično dok ne dobijete smjesu nalik pasti. Smjesa mora biti čvrsta i ne razdvajati se.
U mlijeko dodati ostatak šećera (još 63 grama) pa ga ponovno vratiti na laganu vatru i zagrijati do vrenja.
Iz zagrijanog mlijeka s vanilijom odvojite otprilike jednu trećinu mlijeka i dodajte ga u smjesu sa žumanjcima. To se zove temperiranje, kako se jaja ne bi skuhala i pretvorila u kajganu kada ih dodate u toplo mlijeko. Zatim tu smjesu cijelu dodajte u ostatak mlijeka i sve zajedno zagrijavajte na laganoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući da se ne stvore grudice, dok se krema ne stisne. To će trajati 2-3 minute.
Nakon što se krema stisne, maknite ju s vatre i u nju dodajte maslac, koricu naranče i još 3 žlice soka od naranče.
Sve dobro promiješajte, a zatim kremu propasirajte kroz cjediljku s gustim rešetkama kako biste dobili samo glatku kremu, a komadići korice naranče ili grudice koje su se možda stvorile od jaja tijekom kuhanja ostanu u cjediljki. Ostavite da se hladi.
Slaganje torte
Kad se biskvit ohladi, oprezno ga prerežite na pola po dužini.
Na donju polovicu namažite tanak sloj ganachea. Taj sloj ne treba ići skroz do ruba biskvita, već napravite tako da od ruba ostane 2-3 cm nenamazano.
Zatim na ganache stavite slastičarsku kremu od naranče. Možete ju jednostavno namazati žlicom ili nožem, ili istisnuti uz pomoć slastičarske vrećice.
Na kremu stavite gornji sloj biskvita, a na njega ganache. Ja sam stranice torte ostavila bez ikakve kreme, no ako želite, vi možete i njih premazati čokoladnim ganacheom.
Tortu stavite u hladnjak na hlađenje, a zatim poslužite.
Napomena
Koristite neprskane naranče. Ako nemate neprskane naranče, u trgovini potražite zapakiranu naribanu koricu naranče.
Fotografije: Strawberry soup