Evo nam još jednog petka, ali i još jednog recepta u sklopu našeg izazova #cokoladomprotivkorone – danas nam je Ana Prša pripremila tortu s čokoladom i lješnjacima.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Biskvit
- 2 žumanjka
- 70 g šećera
- 50 g čokolade 54%
- 70 g maslaca
- 35 g glatkog brašna
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
Ganache od bijele čokolade
- 115 g slatkog vrhnja
- 150 g bijele čokolade
Čokoladna krema
- 80 g čokolade 54%
- 200 g mascarpone sira
- 100 g čokoladnog namaza
- 200 g slatkog vrhnja
Šlag
- 185 g slatkog vrhnja
I još (za dekoraciju)
- naribana bijela čokolada
- mljeveni lješnjaci
Priprema
Biskvit
Žumanjke miksajte sa šećerom.
Čokoladu i maslac otopite.
Objedinite obje smjese.
Izmiješajte brašno i mljevene lješnjake pa umiješajte u gornju smjesu.
Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg.
Snijeg umiješajte u smjesu.
Smjesu izlijte u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup i pecite oko 20 minuta na 165°C.
Ganache od bijele čokolade
Slatko vrhnje zakipite pa prelijte preko bijele čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se otopi pa dobro izmiješajte.
Ostavite sa strane da se hladi.
Čokoladna krema
Čokoladu otopite pa je umiješajte s mascarponeom. U to dodajte čokoladni namaz pa opet izmiješajte.
Slatko vrhnje istucite u šlag pa špatulom umiješajte u kremu.
Šlag
Slatko vrhnje istucite u šlag.
Slaganje
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur. Stavite kalup okolo. Ohlađeni ganache nanesite na biskvit. Stavite u hladnjak na pola sata da se ohladi.
Na ohlađeno nanesite čokoladnu kremu. Na kremu zatim šlag. Ukrasite po želji.
Ostavite u hladnjaku na nekoliko sati da se dobro ohladi.
Fotografije: Ana Prša