U našem izazovu #cokoladomprotivkorone sudjeluje i Anja Bajt s bloga Anja kuha koja je s nama podijelila recept za čokoladnu tortu s lješnjacima i kokosom, inspiriran čokoladnom tortom magazina Bon Appetit.
Sastojci
Torta
- 170 g lješnjaka (oljuštenih, tostiranih)
- 225 g čokolade
- 100 g maslinovog ulja
- 115 g maslaca
- 25 g kakaa
- ½ žličice soli
- 35 g kokosa
- 6 cijelih jaja
- 180 g kristal šećera
- 1 žličica esktrakta vanilije (ili pola mahune vanilije ili vanilin šećer)
Ganache krema
- 150 g čokolade
- 1 žličica meda
- 200 ml slatkog vrhnja
- oko 100 g tostiranih i krupno sjeckanih lješnjaka za posipati po torti
Priprema
Torta
Ako lješnjaci nisu oguljeni i tostirani, pripremite ih: stavite lješnjake na suhu tavicu i zagrijavajte na srednje jakoj vatri tako da kožica popuca i da se tostiraju. Tako vruće ih prebacite u suhu krpu i pomoću krpe oljuštite. Ostavite da se ohlade.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Na laganoj vatri otopite čokoladu, maslinovo ulje i maslac i ostavite na sobnoj temperaturi da se lagano prohladi.
Lješnjake, kakao i sol zajedno sameljite (može u multipraktiku). Dodajte kokos i opet lagano sameljite (pazite da se ne pretvori u pastu, mora samo biti mljeveno).
U većoj posudi miksajte cijela jaja i šećer – na srednjoj brzini (ne na najjačoj), punih 5 minuta ako radite ručnim mikserom. Smjesa mora postati svijetla i gušća.
U smjesu s jajima ulijte otopljenu čokoladu s uljem i maslacem, kratko izmiksajte da se sastojci sjedine.
U smjesu s jajima i čokoladom dodajte suhe sastojke (lješnjake, kakao, kokos) i špatulom pomiješajte da se cijela smjesa sjedini. Miješajte nježno, nije potrebno miksati mikserom.
Ulijte smjesu u kalup promjera 26 cm (obložen papirom za pečenje). Pecite na 180°C, 35-40 minuta (isprobajte čačkalicom: ako izađe van sa suhim mrvicama, gotovo je). Gornji sloj torte možda će malo popucati, to je u redu (torta nema brašno i to je normalno).
Ohladite i premažite kremom.
Ganache krema
Čokoladu sitno nasjeckajte i dodajte med.
Vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Ostavite minutu-dvije da čokolada upije toplinu vrhnja.
Dobro promiješajte da se sva čokolada otopi. Stavite u hladnjak.
Hladite kremu tako da postane mlaka, ako se skroz ohladi stvrdnut će se.
Mlaku kremu lagano mikserom izmiksajte u kremu koja je maziva (ako vam se čini prerijetka, stavite u hladnjak, stisnut će se).
Kremom premažite tortu. Po kremi posipajte grubo narezane tostirane lješnjake.
Ohladite i poslužite.
Napomena
Torta
Nemojte izostaviti sol! Sol ističe druge okuse i slobodno se lagano osjeti.
Svakako tostirajte lješnjake; netostirani lješnjaci neće dati isti okus i torta će biti puno slabije arome.
Ganache
Ako ne volite med i ne želite dodatnu slatkoću, možete ga izostaviti.
Mlaka krema koju idete miksati bit će još uvijek više-manje tekuća, to je u redu. Miksajte samo toliko da postane pahuljasta, neće biti tvrda. Izmiksanu kremu stavite u hladnjak i već nakon desetak minuta će se stisnuti. Tada, dok je još maziva, premažite preko torte.
Fotografije: Anja kuha