Našem izazovu #cokoladomprotivkorone, koji smo pokrenuli za vrijeme izolacije, pridružila se i Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup koja je s nama podijelila recept za čokoladnu tortu s makom i šumskim voćem bez brašna.
Sastojci
- 100 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice likera od višnje (ili nekog drugog voćnog likera, npr. malina, borovnica.. ako nemate, može i rum)
- 3 jaja
- 2 žlice meda
- 90 g maka
- oko 100 g šumskog voća
I još
- šećer u prahu (za posipanje)
Priprema
U lončiću na laganoj vatri zajedno istopiti maslac i čokoladu. Možete to učiniti i na pari. Dobro promiješati pa pustiti da se malo ohladi. Dodati voćni liker ili rum.
Razdvojiti bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke izraditi u snijeg.
Žumanjke pomiješati s medom pa miksati dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta.
U žumanjke dodati čokoladu i maslac pa dobro izmiksati. Zatim kuhačom u to umiješati snijeg od bjelanjaka i na kraju dodati mak (također ručno, bez miksera).
Smjesu izliti u kalup obložen papirom za pečenje. Na vrh dodati šumsko voće pa peći oko 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen – ubodite ju u sredinu kolača. Ako izađe čista, kolač je gotov, a ako je čačkalica mokra, kolač pecite još malo.
Ohladiti pa posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Fotografije: Strawberry soup