Čokolada i naranča su kombinacija s kojom ne možete pogriješiti, a da je to istina zna i Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača kod koje smo pronašli recept za čokoladnu tortu s narančom.
Sastojci
Torta
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 450 g naranča
- 100 g mljevenih badema
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g čokolade za kuhanje
Premaz
- 2 žlice kiselkastog pekmeza (marelica, šipak…)
Čokoladna glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice ulja
Priprema
Naranče dobro operite i ostavite neko vrijeme u otopini octa ili soda bikarbone kako bi se dobro očistile.
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećer pa dodajte otopljenu čokoladu. Dodajte mljevene orahe i bademe te dobro oprane naranče koje ste usitnili u blenderu.
Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) prekriven masnim papirom.
Tortu od naranče pecite 50 minuta na temperaturi do 180 °C. Čačkalicom provjerite je li torta pečena.
Ohlađenu tortu premažite tankim slojem pekmeza i prelijte čokoladnom glazurom koju pripremite tako da čokoladu zajedno s uljem otopite na laganoj vatri ili na pari.
Napomena
Torta je krhka i osjetljiva pa budite jako pažljivi ako ćete ju premještati na ukrasni tanjur za posluživanje.
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]