Dolazi nam vikend i trebaju nam dobri recepti za nedjeljni ručak. Srećom, tu je Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača koja nam danas donosi recept za čokoladnu tortu sa šumskim voćem.
Sastojci
Biskvit
- 8 jaja
- 240 g šećera
- 50 ml vode
- 80 ml ulja
- 160 g glatkog brašna
- 40 g kakaa u prahu
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
Preljev
- 450 g šumskog voća
- 100 g šećera
Čokoladna krema
- 800 ml mlijeka
- 3 pudinga okusa čokolade
- 150 g šećera
- 150 g mliječne čokolade
- 200 g maslaca
Priprema
Za pripremu kreme puding skuhajte u mlijeku prema uputama na vrećici, uz dodatak šećera. U vrući puding dodajte razlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Kuhani puding premjestite u zdjelu za miksanje, prekrijte vrh prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte, a zatim ga postupno dodajte ohlađenom pudingu. Kremu dobro izmiksajte.
Za pripremu biskvita pripremite suhe sastojke – brašnu dodajte prašak za pecivo, kakao u prahu (kakao obavezno prosijte) i sol pa ostavite sa strane. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlaku vodu. Pomalo dodajte suhe sastojke i sve lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26cm) kojeg ste obložili masnim papirom.
Biskvit pecite otprilike 40 minuta na 180°C, ovisno o jačini pećnice. Nakon pola sata biskvit slobodno prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi potamnio.
Dok se biskvit peče, pripremite preljev. Šumsko voće i šećer kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, dok većina tekućine ne ispari. Poželjno je da malo ostane kako bi biskviti bili sočniji. Kuhani preljev ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Biskvit ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prerežite po sredini tako da dobijete dva jednaka dijela. Preko oba biskvita ravnomjerno rasporedite preljev od šumskog voća i ostavite ih nekoliko minuta da upiju sok od preljeva.
Na tanjur za torte stavite jedan biskvit, a oko njega obruč od kalupa u kojem se biskvit pekao. Preko šumskog voća pažljivo premažite ½ čokoladne kreme pa stavite drugi biskvit tako da dio koji je preliven šumskim voćem bude okrenut prema gore. Preko vrha torte premažite ostatak čokoladne kreme.
Tortu spremite u hladnjak preko noći. Idući dan pažljivo skinite kalup i ukrasite tortu po želji. Ja sam sačuvala malo čokoladne kreme i njome sam premazala rubove.
Fotografije: Slatki svijet torti i kolača