Prava, svečana torta kao stvorena za kraj blagdanskog ručka stiže nam s bloga Od slatkoga slađe autorice Mirjane Šmit.
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja
- 50 g šećera
- 70 g brašna
- 20 g kakaa
Za premazivanje biskvita
- 1 dl mlijeka
- 1 žličica ruma
Tamna krema
- 4 jaja
- 40 g šećera
- 150 g čokolade za kuhanje
- 4 listića želatine
- 2,5 dl vrhnja za šlag
Svijetla krema
- 4 jaja
- 40 g šećera
- 150 g bijele čokolade
- 4 listića želatine
- 2,5 dl vrhnja za šlag
Čokoladna glazura
- 200 g čokolade za kuhanje
- 2 dl vrhnja za kuhanje
Priprema
Biskvit
Bjelanjke sobne temperature umutiti mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje. Kuhačom umiješati žumanjke, brašno i kakao te smjesu uliti u namazan kalup za tortu promjera 28 cm. Biskvit peći oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
Krema
Mikserom pjenasto umutiti jaja i šećer. Smjesu kuhati na pari 5 – 6 minuta ili do 72 °C. Skloniti s pare, umiješati čokoladu i otopiti. Ohladiti.
Umiješati mikserom otopljenu želatinu i tučeno slatko vrhnje.
Slaganje torte
Oko biskvita staviti obruč te biskvit natopiti mlijekom i rumom. Biskvit preliti tamnom kremom i staviti u zamrzivač dok se priprema svijetla krema.
Pripremiti svijetlu kremu na isti način kao i tamnu te preliti preko tamne kreme. Tortu hladiti u hladnjaku najmanje 12 sati, skinuti obruč i preliti čokoladnom glazurom.
Čokoladna glazura
Čokoladu i vrhnje topiti na pari, malo ohladiti i preliti tortu. Ukrasiti po želji.
Fotografije: Od slatkoga slađe
[print_link]