Tmurni i kišni ponedjeljak svojim će nam čokoladnim kiflicama zasladiti naša nova suradnica Elena Rapan s bloga Ćakula o spizi.
Sastojci
Tijesto
- 385 g glatkog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- ½ praška za pecivo
- 1/3 žličice soli
- 150 g maslaca
- 1 veće jaje
- 80 ml mlijeka
Nadjev
- 135 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice šećera
- 2 žlice gorkog kakaa
- 1 vanilin šećer
- 40 g maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- mrva soli
- cimet po želji
Priprema
Prvo umijesite tijesto koje mora odstajati, može i preko noći ako će te ga pripremiti dan ranije. Ja sam ga pustila sat i pol i bilo je lako baratati s njim.
Pomiješati sve suhe sastojke pa dodati hladan maslac narezan na kockice. Trljati ga rukama s brašnom dok ne postane mrvičasto, tada uliti mlijeko i razmućeno jaje. Miješajte drvenom žlicom dok se ne počne stvrdnjavati, a onda ga prebacite na dasku i mijesite 6-7 minuta dok ne postane meko i kompaktno.
Podijelite ga na 3 jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu, omotajte plastičnom folijom i spremite u hladnjak na sat i pol do dva sata.
Svaku loptu tijesta pojedinačno vadite iz hladnjaka prije premazivanja.
Prvi razvaljani krug sam zarezala u križ pa sam svaku četvrtinu razrezala u 4 trokuta. Onda mi je palo na pamet da bi bile preslatke da su manje, urolane u više slojeva pa sam iduća dva rezala tako da iz svake četvrtine kruga dobijem 6 trokuta, što je ukupno 24 kiflice iz jedne lopte.
Za nadjev stavite u manji lonac sve sastojke
Čokoladu natrgajte na kockice i stavite na laganu vatru, neprestano miješajući dok se čokolada i maslac ne otope. Dobit ćete gustu smjesu, koja jedva da se miješa, ali takva i treba biti. Skinite je s vatre i stavite posudu s čokoladom na drugu posudu u kojoj je vruća voda, da vam održi čokoladu toplom jer će tako ostati maziva dok ne završite s trećom kuglom tijesta.
Svaku kuglu tijesta sam razvaljala u krug na nekih 2-3 milimetra debljine, ne da bude prozirno i pretanko jer nećete moći razmazati nadjev. Ja imam silikonsku podlogu, a ako nemate morat ćete malo pobrašniti podlogu prije valjanja.
Nadjev razmažite skoro do ruba, imat ćete ga taman dovoljno pa ga rasporedite u 3 podjednaka dijela. Nemojte grubo i prebrzo mazati jer ćete povlačiti tijesto ispod čokolade. Samo lagano.
Zarežite ga kao što sam gore opisala, svakom trokutu na širem dijelu uvucite rubove prema unutra i počnite rolati od tog kraja prema kraćem.
Ponovite s preostale 2/3 tijesta.
Slažite kiflice u plitki lim za pečenje obložen papirom za pečenje i veće kiflice pecite na 180 C, 20 minuta, a manje izvadite koju minutu ranije, taman kad porumene.
Po želji ih pospite šećerom u prahu.
Trebala bi biti fine i nakon nekoliko dana.
Fotografija: Ćakula o spizi