Nekada je sve što nam treba samo kocka dobrog, jednostavnog čokoladnog kolača. Baš takav recept uz dodatak oraha za ovaj nam je petak pripremila Ana Prša.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 200 g tamne čokolade (54 % kakaa)
- 175 g maslaca
- 30 g kakaa
- 120 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 100 g mljevenih oraha
Za preljevanje biskvita
- 20 g mlijeka
- 20 g ruma
- 1 žlica šećera
Glazura
- 100 g slatkog vrhnja
- 80 g tamne čokolade (54% kakaa)
Priprema
Biskvit
Jaja i šećer pjenasto umutiti. Čokoladu i maslac otopiti na pari pa dodati smjesi jaja. Kakao, brašno, prašak za pecivo prosijati i izmiješati, dodati sol i mljevene orahe, izmiješati pa dodati u prvu smjesu te dobro izmiksati.
Kalup za pečenje namastiti i pobrašniti ili ga jednostavno obložiti papirom za pečenje te na njega izliti smjesu. Količina je dovoljna za kalup dimenzija 26 X 26 cm. Peče se na 160°C 15-20 minuta.
Za preljevanje biskvita
Mlijeko, rum i šećer izmiješati i staviti da prokuha. Preliti preko još toplog biskvita koji ste prethodno izbockali vilicom.
Glazura
Slatko vrhnje pustiti da zakipi te ga preliti preko sitno nasjeckane čokolade. Pustiti nekoliko minuta da se čokolada otopi pa promiješati žlicom kako bi se čokolada i vrhnje sjedinili.
Još toplo preliti preko kolača.
Probajte pustiti da se ohladi, ali slobodno jedite još toplo.
Fotografije: Ana Prša