Stigli su nam topliji dani, a s njihovim dolaskom želja za paljenje pećnice sve je manja. Stoga vam donosimo recept za čokoladne kuglice koje se pripremaju bez pečenja.
Sastojci
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica mlijeka
- 2 žumanjka
- 100 g maslaca
- 1 žlica vrhnja za šlag
- 125 g šećera u prahu
- 50 g gorkog kakaa
- vanilin šećera
I još
- kristal šećer
- šećer u prahu
- kakao
- čokolada u prahu…
Priprema
Neprestano miješajući, na pari otopite čokoladu sa žlicom mlijeka. Posudu pomaknite s pare te je stavite izravno na vatru (na niskoj temperaturi) pa otopljenoj čokoladi i mlijeku dodajte šećer u prahu, vanilin šećer, žumanjke, maslac narezan na tanke listiće, slatko vrhnje i kakao. Miješajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne.
Gotovu smjesu pokamnite s vatre te ostavite oko sat vremena da se ohladi, a potom je prekrijte prozirnom folijom i stavite na nekoliko sati u hladnjak da se stisne.
Izvadite smjesu iz hladnjaka, žličicom uzimajte malo po malo smjese pa je među dlanovima oblikujte u kuglice. Po želji je uvaljajte u kristal šećer, šećer u prahu, kakao, čokoladu u prahu, čokoladne mrvice…
Do serviranja čuvajte u hladnjaku jer se na sobnoj temperaturi brzo tope. Servirajte u papirnatim košaricama za praline.
Napomena
Ukoliko nemate vrhnje za šlag, možete staviti mlijeko s većim postotkom mliječne masti.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]