Naša suradnica Marija Herjavić Jerkić s nama je podijelila recept za čokoladne rolice s cimetom koje baš zovu na uživanje u jesenskim danima.
Sastojci
Tijesto
- 400 g glatkog brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 jaje
- 50 g šećera
- malo soli
- 15 g ulja
- 200 ml mlijeka
- 80 g otopljenog maslaca
- 1 žlica kakaa za kolače
Nadjev
- 2-3 žlice omekšalog maslaca
- začini po želji (cimet, muškatni oraščić)
- čokolada u prahu
- namočene grozđice
Preljev
- 100 ml mlijeka
- 1 žlica šećera
I još
- šećer u prahu za posip
Priprema
TIjesto
Sve sastojke za tijesto ubaciti u zdjelu. Miksati spiralnim nastavkom sve dok se ne krene odvajati od posude. Poklopiti i pustiti na toplom da se digne. Kad se digne, premijesiti i još jednom staviti da se digne.
Nadjev
Promiješati maslac sa začinima.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto na 1 cm debljine, jednoliko namazati nadjevom od maslaca i posipati čokoladom i grožđicama. Zarolati, rezati na kriške debljine oko 2 cm, prebaciti u namašćeni kalup, prekrijte krpom da se još digne.
Peći nekih 45 minuta na 180°C. Nakon 15 minuta prekriti folijom.
I mala tajna: zadnjih 5 minuta preliti malo s kuhanim mlijekom i šećerom kako bi bile ekstra sočne i mekane!
Ohlađene posipati šećerom u prahu.
Napomena
Svi sastojci za dizano tijesto moraju biti topli.
Ako prostorija nije dovoljno topla, tijesto dizati u pećnici ugrijanoj na 50°C.
Neko brašno više ili manje upija vodu te jaja mogu biti veća ili manja, pa slobodno po potrebi dodajte malo brašna ili mlijeka.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić