Iako je svoj 94. rođendan proslavila u izolaciji, slatkih zalogaja ipak nije nedostajalo – kraljica Elizabeta uživala je u čokoladnim torticama čiji je recept od jučer javno dostupan.
U Velikoj Birtaniji jučerašnji je dan prošao u znaku kraljice Elizabete II. Naime, ona je jučer proslavila 94. rođendan, ali ovogodišnja je proslava zbog epidemije koronavirusom bila nešto skromnija. Unatoč tome, kolača nije nedostajalo, a kraljevski su chefovi na službenim mrežnim stranicama, kao i na službenim profilima kraljevske obitelji na društvenim mrežama podijelili recept za čokoladne tortice kojima je britanska kraljica zasladila svoj veliki dan. Ne treba ni spominjati koliko je oduševljenje ova objava izazvala kod korisnika društvenih mreža. Kraljevski su slastičari pozvali pratitelje da podijele svoje verzije ovih tortica na društvenim profilima uz tag #royalbakes.
I inače je poznato da je kraljica ljubiteljica čokoladnih slastica – omiljena slastica joj je čokoladna torta koja se ne peče, a čiji je recept još prošle godine otkrio njezin kraljevski chef i bivši osobni kuhar, Darren McGrady.
Kako biste i vi mogli uživati u kraljevskim torticama, u nastavku vam donosimo recept koji je jučer „srušio“ internet.
Sastojci
(za otprilike 15 komada)
Biskvit
- 15 g octa
- 300 ml mlijeka
- 50 ml biljnog ulja
- 60 g maslaca (otopljenog i ohlađenog)
- 2 jaja
- 5 ml ekstrakta vanilije
- 250 g brašna za dizana tijesta
- 75 g kakao praha
- 300 g šećera
- 10 g sode bikarbone
- 100 g kapljica bijele čokolade
- kalupi za cupcakese
Buttercream
- 90 g tamne čokolade s visokim udjelom kakaa
- 100 g maslaca
- 125 g šećera u prahu
Možete koristiti i tzv. kraljevsku glazuru umjesto buttercreama.
Priprema
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.
U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, kakao prah i sodu bikarbonu.
U drugoj posudi pomiješajte tekuće sastojke: jaja, ekstrakt od vanilije, maslac, ulje, mlijeko i ocat.
Polako dodajte tekuću smjesu u suhu.
Smjesa mora biti glatka, bez grudica.
Na kraju dodajte čokoladne komadiće (alternativa mogu biti orasi, bademi, lješnjaci i suho voće).
Kalupe rasporedite po limu za pečenje. Žlicom ravnomjerno rasporedite smjesu u kalupe.
Pecite oko 15 do 18 minuta, izvadite iz pećnice kada dobiju zlatnu boju. Ostavite da se ohlade.
Buttercream
Umiješajte šećer i maslac dok smjesa ne postane lagana i kremasta.
Dodajte toplu i otopljenu čokoladu.
Ukoliko imate vrećicu za ukrašavanje, ukrasite istiskivanjem kreme na vrh tortice (inače možete koristiti čajnu žličicu ili malu špatulu).
Izvorni recept potražite na poveznici.
Fotografija: Unsplash