Po prvi vam put donosimo recept Marine Obradović koja ove čokoladne brownies opisuje kao najbolje na svijetu.
Sastojci
- 250 g maslaca
- 200 g tamne čokolade (min 70 % kakaa)
- 80 g nezaslađenog kakaa
- 65 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 360 g šećera
- 4 jaja
I još
- 75 g mljevenih ili krupno sjeckanih badema/lješnjaka/oraha (možete dodati po želji)
Priprema
Uključite pećnicu na 180 °C, bit će dovoljno zagrijana kad dovršite smjesu za kolač. Lim za pečenje 30×19 cm obložite papirom za pečenje.
U veliku zdjelu stavite ključati vodu na najjaču vatru, a u drugu zdjelu stavite čokoladu i maslac. Zdjelu sa čokoladom i maslacem stavite na zdjelu s vodom kada voda proključa, smanjite vatru na pola i miješajući otopite sastojke da dobijete kompaktnu, svilenkastu smjesu. Maknite s vatre. Ako želite, sada dodajte bademe/lješnjake/orahe.
U drugoj zdjeli pomiješajte kakao, brašno, šećer i prašak za pecivo te tu smjesu dodajte otopljenoj čokoladi i maslacu. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Cijela jaja izlupajte ručno (kao za kajganu) pa malo po malo dodavajte smjesi sa čokoladom, miksajući dok se svi sastojci ne izmiješaju.
Izlijte smjesu u lim za pečenje, poravnajte površinu i pecite 20 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi u limu za pečenje, a zatim ga izokrenite na ravnu podlogu, na drugi lim ili dasku.
Napomena
Za pripremu ovog kolača potrebno je 40 minuta, a dobije se 18 komada.
Browniesi su najukusniji kada su ljepljivi i mekani u sredini. Stoga kada vidite da su vam površina i rubovi pečeni, ubodite čačkalicu u sredinu kolača, ne smije biti čista kada ju izvadite.Tada je kolač gotov.
Umjesto maslaca možete koristiti i margarin, ali maslac je puno zdraviji i ukusniji.
Fotografije: Marina Obradović
[print_link]