Volimo razne verzije cheesecake, a ovaj današnji recept za čokoladni cheesecake s kavom potpisuje Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla.
Sastojci
Podloga
- 170 g Digestive keksa
- 85 g maslaca
Krema
- 560 g krem sira
- 160 g šećera
- 14 g želatine
- 6 žlica vode
- 120 ml jake crne kave
- 450 ml mliječnog slatkog vrhnja
- 2 šlagfixa
- 1 žlica šećera u prahu
- 100 g tamne čokolade
Priprema
Za podlogu mljevene kekse pomiješajte s otopljenim maslacem, rukom sve dobro promiješajte pa smjesu utisnite u dno kalupa promjera 20 cm. Žlicom sve još jednom pritisnite kako bi izravnali površinu. Ostavite kalup s podlogom u hladnjaku dok pripremate ostatak.
Želatinu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite ju da se natopi. Skuhajte kavu, a sir izmiksajte sa šećerom tako da dobijete kremastu smjesu. Nakon nekoliko minuta kada se želatina natopila, ponovno lagano zagrijte procijeđenu kavu i stavite želatinu u nju te miješajte sve dok se ona ne otopi. U drugoj posudi umutite slatko vrhnje sa šlagifixom i šećerom u prahu. Treba biti čvrsto, ali pazite da ga ne premutite. Kavu polako izlijte u posudu sa sirom i kratko sve izmiksajte, a zatim im dodajte slatko vrhnje i pjenjačom ga lagano umiješajte dok ne dobijete jednoliku smjesu.
Od ukupne smjese jednu trećinu odvojite u manju posudu. Preostaloj količini dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili u mikrovalnoj, a zatim ju lagano umiješajte pjenjačom. Ja ju topim tako da svakih tridesetak sekundi otvorim mikrovalnu i malo ju promiješam kako bi se svugdje jednako otopila. Na ohlađenu podlogu prvo stavite tamnu kremu te ju poravnajte. Stavite ju na hlađenje oko 20 minuta kako bi očvrsnula prije nanošenja svijetle kreme. Nakon toga nanesite i bijelu kremu pa sve još jednom zagladite i ostavite hladiti još minimalno 3 sata, a najbolje preko noći. Dekorirajte po želji.
Fotografije: Sweet life by Karla
[print_link]