Uvijek se veselimo receptima za cupcakese koje s nama dijeli Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles, a danas nas je odlučila razveseliti receptom za čokoladne cupcakese s kremom od kikiriki maslaca i karamel umakom.
Sastojci
(za 12-14 komada)
Cupcakesi
- 1 jaje (L)
- 75 g ulja
- 130 g kiselog vrhnja (sobne temperature)
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 115 g glatkog brašna
- 50 g nezaslađenog kakao praha
- 1 ½ žličica praška za pecivo (7,5 g)
- 1/3 žličice soli
- 150 g bijelog šećera
- 45 g smeđeg šećera
- 75 g vruće vode
Karamel umak
- 150 g šećera
- 40 g vode
- 120 g mliječnog vrhnja za šlag
- prstohvat soli
Krema
- 30 g brašna
- 150 g šećera
- 250 g mlijeka
- ¼ žličice soli
- 225 g omekšalog maslaca
- 70 g glatkog kikiriki maslaca
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Čokoladni ganache
- 75 g tamne čokolade
- 150 g vrhnja za šlag
I još
- prženi, slani kikiriki
Priprema
Cupcakesi
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Napunite kalup za muffine/cupcakese papirnatim košaricama.
U jednu zdjelu prosijte brašno i kakao, zajedno s praškom za pecivo i soli. Dodajte šećere i promiješajte pjenjačom. To su suhi sastojci.
Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, ulje, jaja i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
Pomiješajte suhe i mokre sastojke. Bit će malo gušća smjesa, to je u redu. Zatim, u dva navrata dodajte vruću vodu te izmiješajte sve dok ne dobijete glatku, ali ovog puta malo rjeđu smjesu.
Za lakše rukovanje, prebacite smjesu u mjerni vrč pa onda punite papirnate košarice do 2/3 visine. Ovisno o tomu kolike su vam košarice, imat ćete 12 do 14 cupcakesa.
Pecite u zagrijanoj pećnici 20-22 minute. Najbolje je provjeriti nakon 18 minuta pa produžiti prema potrebi.
Prije ukrašavanja kremom ostavite ih na rešetki da se ohlade u potpunosti.
Karamel umak
U loncu s debelim dnom pomiješajte šećer i vodu tako da sav šećer bude pokriven vodom. Na srednje jakoj vatri stavite zagrijavati dok ne dobijete jantarno zlatnu boju. Nikako nemojte miješati jer riskirate kristaliziranje šećera.
Dok se šećer karamelizira, zagrijte vrhnje za šlag skoro do vrenja. Nakon što šećer dostigne željenu boju, ulijte vrhnje za šlag i promiješajte. Pazite, stvorit će se puno mjehurića i vruće pare zbog razlike u temperaturi. Promiješajte dok se ne sjedini i vratite na vatru još dvije minute. Na kraju možete i ne morate dodati prstohvat soli.
Spremite u staklenku i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Nakon korištenja čuvajte u hladnjaku, ako bude pregust samo ga malo zagrijte na pari ili u mikrovalnoj.
Krema od kikiriki maslaca
Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori „kožica“. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Miksajte omekšali maslac s kikiriki maslacem 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini.
Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do ukrašavanja, inače će se stisnuti u hladnjaku.
Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do ukrašavanja, inače će se stisnuti u hladnjaku.
Čokoladni ganache
Čokoladu u jednoj posudi razlomite na komadiće. Vrhnje za šlag ugrijte na vatri gotovo do vrenja te prelijte preko razlomljene čokolade. Pokijte tanjurom i ostavite minutu do dvije. Miješajte špatulom dok se ne poveže i ne postane glatko.
Ukrašavanje
Ohlađenim cupcakesima napravite rupu u sredini pa ih zatim napunite karamel umakom.
Kremu stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom (ja sam koristila s Wilton 2D) pa ukrasite svaki cupcake. Prelijte ih ostatkom karamel umaka i čokoladnim ganacheom te ih ukrasite preprženim, slanim kikirikijima.
Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer su tako najukusniji i najmekši. Ako ih ipak budete držali u hladnjaku, pola sata prije konzumiranja ih izvadite ih na sobnu temperaturu.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles