Čokoladni cupcakesi s ganache kremom su jedne od onih slastica koje su uvijek dobrodošle, neovisno o sezoni ili temperaturi u zraku, a recept za njih dobili smo od Nevene Josipović s bloga BakeCakes.
Sastojci
Cupcakesi
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 8 žlica brašna
- 3 žlice kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 1 dcl ulja
- 1,5 dcl mlijeka
- prstohvat soli
Krema
- 5 dcl slatkog vrhnja
- 20 dag tamne čokolade
- po želji se može dodati malo instant kave ili nekog likera
Priprema
Cupcakesi
Napravite snijeg od bjelanjaka.
Posebno izmiksajte žumanjke, šećer, ulje, mlijeko i dodajte prstohvat soli.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i kakaom te polako umiješajte u prvu smjesu. Izmiksajte dok se smjesa ne sjedini.
Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano par puta promiješajte da vam smjesa ostane „fluffy“.
Dobivenom smjesom napunite košarice za muffine (2/3 kalupa).
Pecite na 180°C, 20 minuta.
Krema
Slatko vrhnje pustite do trenutka vrenja i maknite s vatre. Prelijte preko usitnjene čokolade i miješajte dok se krema ne sjedini. Po želji možete dodati aromu po vašem ukusu(liker, kavu, limun..).
Pustite kremu da se ohladi nekih sat vremena u hladnjaku. Gotove cupcakese ukrasite kremom i poslužite!
Savjet
Osobno uvijek koristim vrhnje za šlag s mliječnom masti 30% i kolači su ukusniji, za razliku od vrhnja za šlag s biljnom masti. Osjeti se razlika zato preporučam uvijek koristiti ovaj s mliječnom masti 30%.
Fotografija: BakeCakes
[print_link]