Da slanutak odlično funkcionira u slasticama, dokazuju nam Nensi i Slaven Beram s bloga Rainbow in my kitchen svojim receptom za čokoladni fudge od slanutka, lješnjaka i brusnica.
Sastojci
- 200 g slanutka, skuhanog i očišćenog od ljuskice
- 200 g paste od datulja (već gotova pasta koju možete kupiti u trgovinama zdrave hrane)
- 50 g kokos kreme (obično se prodaje u tvrdom bloku od 200 g, a možete je naći u većini trgovina zdrave hrane)
- 60 g tamne čokolade
- 50 g suhih brusnica
- 100 g pečenih lješnjaka, 50 g samljevenih, 50 g cijelih
Priprema
Otopite kokos kremu i čokoladu na posve laganoj vatri uz konstantno miješanje. Stavite sa strane da se malo ohladi.
Očišćeni slanutak i pastu od datulja stavite u blender i miksajte dok se sve ne sjedini (ne bi smjeli ostati komadići slanutka u smjesti, morate dobiti gustu, glatku pastu).
Smjesu premjestite u zdjelu i dodajte otopljenu čokoladu i kokos kremu, 50 g samljevenog lješnjaka i brusnice. Dobro izmiješajte dok se sve ne poveže. Budući da je smjesa dosta gusta, možete koristiti i ručni mikser kako bi bili sigurni da je sve dobro sjedinjeno.
Uzmite po komadić smjese i stavite u silikonske kalupe za muffine (napunite ih do 1/3 ili 1/2, po želji). Smjesu dobro utisnite u kalupe, a zatim u smjesu utisnite 3, 4 pečena lješnjaka.
Kalupe stavite u hladnjak na par sati da se fudge stisne. Ukoliko ste u žurbi, možete ga staviti pola sata u zamrzivač.
Držati u hladnjaku.
Fotografija: Rainbow in my kitchen
[print_link]