Povodom Međunarodnog dana čokolade, za vas smo pripremili recept za ove ukusne čokoladne kekse s kondenziranim mijekom.
Sastojci
- 200 g čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- 80 g bijelog šećera
- 1 bourbon vanilije
- 170 g kondenziranog mlijeka
- aroma naranče
- 220 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- ½ žličice praška za pecivo
I još
- kakao u prahu
Priprema
Na pari otopite čokoladu za kuhanje i maslac te ostavite sa strane da se ohladi.
Miješajte jaja sa šećerom i bourbon vanilijom dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. U to dodajte kondenzirano mlijeko te ponovno sve dobro promiješajte, a zatim dodajte i ohlađenu smjesu čokolade i maslaca te po želji arome naranče.
Brašno s prstohvatom soli i praškom za pecivo prosijte te polagano dodajte u smjesu. Kada dobijete kompaktnu smjesu, prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Izvadite ohlađenu smjesu iz hladnjaka pa žličicom vadite malo po malo smjese i oblikujte među dlanovima u kuglicu te svaku uvaljajte u kakao u prahu i slažite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Prije stavljanja lima u pećnicu, svaki keks blago pritisnite žličicom. Pecite u ugrijanoj pećnici oko deset do dvanaest minuta. Gotove kekse ostavite da se ohlade u limu te ih čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.
Napomena
Pazite da ostavite malo prostora između svakog keksa jer će se u pečenju proširiti.
Mi smo vagali kekse kako bi nam bili isti – svaka kuglica težila je 13 – 14 g.
Kada kekse izvadite iz pećnice, oni će biti još malo mekani – to je u redu, stajanjem na zraku će se osušiti.
Fotografije: Kate Bošković