Na blogu Tirkizna autorice Ane Raguž pronašli smo odličan recept za čokoladne keksiće obogaćene divnom kremom od bijele čokolade i pistacije.
Sastojci
Keksići
- 200 g brašna
- 160 g maslaca
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 40 g kakao praha
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
Premaz
- 1 bjelanjak
- 50 g nasjeckanih pistacija
Krema
- 50 g bijele čokolade
- 30 g kreme od pistacija
- 1 žličica šećera u prahu
Priprema
Keksići
Od brašna, maslaca, šećera, vanilin šećera, kakao praha, žumanjaka i soli zamijesite glatko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na sat vremena.
Od hladnog tijesta vadite kuglice cca 24 g. Kuglice lagano spljoštite i napravite manju udubinu, žličicom ili drškom kuhače. Pazite da ne probijete rupu do kraja. Kekse koje želite „obložiti“ komadićima pistacija prvo premažite bjelanjkom, a potom uvaljajte u nasjeckane pistacije.
Pripremite veći lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Posložite kekse u lim za pečenje s manjim razmakom. Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Kekse pecite 10 – 12 minuta. Čim ih izvadite iz pećnice, korigirajte malo udubljenje koje vam je potrebno za kremu, jer se napuhnu tijekom pečenja. Uzmite najmanju žličicu koju imate i malo pogurajte tijesto. Pažljivo naravno. Ohladite u limu za pečenje.
Krema
Dok se keksi hlade pripremite kremu. Otopite bijelu čokoladu na pari, dodajte kremu od pistacija i šećer, sve lijepo sjedinite da nemate grudvica. Punite keksiće malom žličicom ili uz pomoć slastičarske vrećice.
Fotografija: Tirkizna