Temperature su danas nešto niže pa smo odlučili upaliti pećnicu i pripremiti ovaj odličan čokoladni kolač.
Sastojci
- 100 g maslaca
- 70 g čokolade za kuhanje (sa što većim udjelom kakaa)
- 3 jaja
- 140 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice ruma
- 70 g glatkog brašna
I još
- šlag pjena
- kremfix
- šećer u prahu
- čokolada za glazuru
Priprema
Na pari otopite maslac i čokoladu te ostavite sa strane da se ohladi.
Upalite pećnicu na 180⁰C s ventilatorom i pustite je da se zagrije.
Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miješajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu svjetložute boje. Dodajte dvije žlice ruma pa opet dobro promiješajte.
Kremi od žumanjaka dodajte rastopljenu čokoladu i maslac te polagano umutite pjenjačom, a zatim dodajte i brašno.
U drugoj posudi napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka te ga polako, ručno miješajući pjenjačom, dodajte prethodnoj smjesi.
Dobivenu smjesu stavite u kalup (mi smo koristili kalup 24×24 cm) ili manji lim za pečenje.
Pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta. Prije nego što kolač izvadite iz pećnice, čačkalicom provjerite je li kolač pečen (kolač mora biti mekan na dodir, ali na čačkalici ne smije ostajati smjesa). Gotovi kolač izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Dekorirajte po želji – možete ga ukrasiti šlag pjenom, preliti preko njega čokoladnu glazuru ili ga jednostavno posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar
[print_link]