Sredinom tjedna biramo zdravo – čokoladni kolač od teff brašna i malina po receptu Nensi i Slavena Berama s bloga Rainbow in my kitchen.
Sastojci
Kolač
- 100 g teff brašna
- 50 g bademovog brašna
- 20 g tapioca brašna
- 65-70 g kokos šećera
- 50 g kakao praha
- 2 žličice praška za pecivo
- na vrh noža sode bikarbone
- 2 chia jaja (2 žlice chia sjemenki + 5 žlica vode)
- 4 žlice kokosovog ulja
- 100 g kokos kreme (stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka)
- 1 šalica malina, smrznutih ili svježih
Čokoladni preljev
- 50 g kokos kreme (stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka)
- 40 g tamne čokolade
- 1/2 žlice kakao praha
- 1-2 žlice agave
- 1 žlica kokosovog ulja
Priprema
Kolač
Kalup promjera 16 cm namažite kokosovim uljem ili stavite papir za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.
Sve suhe sastojke pomiješajte u zdjeli.
Pripremite chia jaja: Sameljite dvije žlice chia sjemenki, dodajte 5 žlica vode i ostavite da odstoji 10-ak minuta.
Otopite kokos kremu i kokos ulje na laganoj vatri.
Ukoliko koristite svježe maline, samo ih zgnječite u pire, a ukoliko su smrznute, stavite ih na laganu vatru i miješajte dok ne dobijete pire.
Chia sjemenke, pire od malina i otopljenu kokos kremu i ulje izmiješajte zajedno u jednoj šalici te dodajte suhim sastojcima. Miješajte mikserom par minuta dok se sve ne poveže.
Ulijte u kalup i pecite 40-45 minuta na 180 °C. Pustite da se kolač ohladi prije stavljanja čokoladnog preljeva.
Čokoladni preljev
Otopite čokoladu sa 1 žlicom kokosovog ulja. Pustite da se malo ohladi.
U blender stavite kokos kremu, agavu i kakao prah. Dodajte otopljenu čokoladu te miksajte kratko dok ne dobijete glatku kremu kojom ćete preliti kolač.
Kada stavite čokoladni preljev, kolač stavite u frižider pola sata da se krema stisne.
Ukrasite malinama.
Fotografija: Rainbow in my kitchen
[print_link]