I Klara Pavić, autorica bloga Klaramela se pridružila našem izazovu #cokoladomprotivkorone i spojila okuse čokolade i maline u ovom jednostavnom, ali neodoljivom kolaču.
Sastojci
(za lim za pečenje dimenzija 33 x 21 cm)
Biskvit
- 6 žumanjaka
- 6 žlica šećera
- 2 žlice glatkog brašna
- 3 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- snijeg od bjelanjaka
Krema od malina
- 250 g smrznutih malina
- 4 žlice šećera
- 1 žlica gustina
- 6 žlica vode
Krema od čokolade
- 500 ml vrhnja za šlag (zaslađenog)
- 250 g čokolade za kuhanje
Priprema
Biskvit
Izradite žumanjke sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
U posebnoj posudici izmiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo (na ovaj način se prašak za pecivo ravnomjerno rasporedi u smjesi te se biskvit jednolično digne tijekom pečenja)
U žumanjke dodajte mlijeko, ulje i suhe sastojke te sve dobro izmiksajte, zatim laganim, kružnim pokretima kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u namašćeni lim za pečenje, izravnajte te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180ºC 25-30 minuta. Čačkalicom provjerite kada je pečeno: ako ubodete biskvit i čačkalica izađe suha, znači da je biskvit gotov.
Krema od malina
Smrznute maline i šećer miješajte na laganoj vatri dok ne provriju.
U posebnoj zdjelici pomiješajte gustin i vodu te dodajte provrelim malinama.
Kuhajte 5-7 minuta da se smjesa zgusne i postane sjajna. (u trenutku kada dodate gustin, smjesa će biti zamućena, onda kada ponovno postane bistra i sjajna znate da je krema kuhana)
Gotovu kremu izlijte preko još toplog biskvita.
Pričekajte nekoliko minuta da se krema od malina stisne. Za to vrijeme pripremite kremu od čokolade.
Krema od čokolade
Izlijte vrhnje za šlag u posudu i staviti na peć da se zagrije (pazite da ne uzavre).
Kada se dovoljno zagrije, skinite s vatre i ubacite usitnjenu čokoladu za kuhanje (čokoladu je bitno usitniti nožem kako bi se što lakše otopila u vrućem vrhnju).
Ostavite čokoladu 30 sekundi, a zatim kuhačom ili pjenjačom miješajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete glatku čokoladnu kremu.
Kremu lagano izlijte preko kolača.
Ostavite da se sve ohladi i stisne, najbolje preko noći u hladnjaku.
Izrežite na komade željene veličine i servirati.
Fotografije: Klaramela