Sezonsko voće u kolačima je uvijek dobrodošlo, a to zna i Ivana Kovačević Roginić sa stranice 50 shades of hunger koja je pripremila čokoladni kolač sa šljivama i desertnim vinom.
Sastojci
- 150 g maslaca
- 150 g tamne čokolade
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica nezaslađenog kakaa (za kolače)
- 60 ml crnog desertnog vina
- 3 jaja
- 100 g šećera u prahu
- 150 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 500 g šljiva
- 2 žlice pekmeza od šljiva (ako nemate, može i bez)
Priprema
Na pari ili u mikrovalnoj otopiti maslac s čokoladom. Umutiti jaja sa šećerom, zatim sjediniti te dvije smjese.
Postupno dodati suhe sastojke: brašno, cimet, kakao, prašak za pecivo, sol. Na kraju još dodati i vino i sve lijepo promiješati.
Izliti smjesu u namašćeni kalup (moj je bio klasični okrugli za torte). Na smjesu poslagati šljive prerezane na polovice ili četvrtine. Ja sam i njih još prethodno uvaljala u malo cimeta.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Provjeriti čačkalicom je li pečen (nastojte ga ne prepeći kako bi ipak ostao sočan).
Još vrućeg, premazati s domaćim pekmezom od šljiva. Ohlađeni kolač posuti s malo kakaa i poslužiti.
Fotografije: 50 shades of hunger
[print_link]