Promjena vremena malo je snizila temperature u zraku pa je možda pravo vrijeme za pripremu ovog čokoladnog kruha sa starterom čiji nam recept stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.
Sastojci
- 360 g brašna tipa 00
- 280 ml mlake vode
- 150 g startera od bijelog brašna
- 1 žličica soli
- 2 žličice anisa
- 1,5 žličice cimeta
- 80 g komadića čokolade (tamnije)
- 150 g suhih brusnica, grubo usitnjenih nožem
- 30 g kakaa
I još (namazi)
- namaz od sira (tipa Philadelphia) s voćem i medom
- namaz od sira s pekmezom
- namaz od kikirikija s tostiranim komadićima brazilskog oraha
- Nutella s tostiranim komadićima badema
- maslac s čilijem i krupnom soli
Priprema
U jednoj posudi pomiješati sve suhe sastojke, čokoladu i brusnice. U drugoj posudi pomiješati vodu i starter. Spojiti mokru i suhu smjesu pomoću drvene kuhače. Posudu prekriti kapom za tuširanje ili prianjajućom folijom i ostaviti na toplome 5-6 sati. Svakih pola sata premijesiti pažljivo.
Zadnja 2 sata ostaviti na toplome da odmara, prebaciti u pobrašnjenu košaru za dizanje kruha te ostaviti prekriveno cijelu noć u hladnjaku. Ujutro zagrijati kamen za pečenje kruha u pećnici na 240⁰C (sat vremena), staviti lončić u koji se ulije voda prije pečenja.
Peći na 240⁰C oko 25 minuta te smanjiti na 200⁰C još 10-15minuta (ovisi o pećnici). Provjeriti kuckanjem po donjem dijelu kruha je li pečeno (trebalo bi zvučati šuplje).
Ostaviti da se dobro ohladi prije rezanja.
Kruh je fantastičnog okusa sam po sebi, ali se odlično slaže sa sirnim namazima, Nutellom, pekmezom, namazom od kikirikija, maslacem s čilijem i sl.
Fotografije: Feeding Art