Vraćamo se božićnim receptima koji će zasigurno dodatno zasladiti nadolazeće blagdane. Danas nas sladi Irena Gavran s bloga Pregacha koja je s nama podijelila recept za čokoladni kuglof.
Sastojci
Punjenje
- 3 kiselkaste jabuke
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice meda
- sok od ½ limuna
- 200 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije
Kuglof
- 225 g maslaca
- 40 g kakaa
- 1 žličica soli
- 250 ml vode
- 300 g brašna
- 300 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 115 g kiselog vrhnja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 jaja
Ganache
- 50 ml vrhnja za šlag
- 50 g tamne čokolade
Priprema
Punjenje
Jabuke očistite, narežite na kockice i stavite kuhati sa šećerom, medom i limunom. Kad su malo omekšale, dodajte mlijeko dobro sjedinjeno s praškom za puding i kuhajte dok se ne zgusne. Pokrijete prozirnom folijom i pustite dok pripremate ostalo.
Kuglof
Maslac, kakao, sol i vodu stavite kuhati na vatru, miješajući dok se maslac ne otopi. Ostavite sa strane dvadesetak minuta dok se malo ne ohladi.
Sjedinite u većoj posudi brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte tekućinu od maslaca, kakaa i vode, ali ju ulijte u dva navrata, miješajući dok se smjesa ne sjedini.
Dodajte kiselo vrhnje i vaniliju pa sjedinite.
Ubacite jaja, jedno po jedno i sjedinite sve.
Kalup namastite pa u njega istresite 2/3 smjese. Žlicom lagano po smjesi rasporedite puding s jabukama.
Pospite ostatkom smjese. Pecite u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva s ventilacijom nekih 40-50 minuta. Provjerite čačkalicom.
Nakon što izvadite kuglof iz pećnice, ostavite ga nekoliko minuta u kalupu da se ohladi pa ga onda izvadite iz kalupa te prelijte ganachom.
Ganache
Vrhnje kuhajte skoro do vrenja, a čokoladu sitno nasjeckajte. Prelijte vrhnje preko čokolade, ostavite malo da miruje, a onda promiješajte i sjedinite. Prelijte kuglof, a ako vam ostane ganachea, možete politi još koji komad preko posluživanje.
Fotografije: Pregacha