Mali predah od isključivo voćnih recepata donosi nam naša blogerica Kristina Štriga s bloga Cellulite Factory koja je pripremila čokoladni kuglof.
Sastojci
- 140 g oštrog brašna
- 140 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 35 g kakaa
- 30 ml ruma
- 70 ml kipuće vode
- 120 g šećera
- 150 g džema ili marmelade po izboru, min. 50% voća (borovnica, šljiva, šumsko voće…)
- 175 ml ulja
- 300 ml tekućeg jogurta
I još
- preljev po izboru (tamna ili bijela čokolada, šećer u prahu, šećerni preljev)*
Priprema
Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva s uključena oba grijača. Ako koristite metalni kalup za kuglof premažite ga otopljenim maslacem i stavite kratko u hladnjak. Ako koristite silikonski, ne trebate ništa.
U zdjelu prosijte oba brašna i prašak za pecivo. Dodajte sol i promiješajte. U manjoj zdjelici pomiješajte kakao, rum i kipuću vodu.
U drugoj zdjeli miksajte šećer, džem i ulje dok se šećer ne razradi, oko 2 minute. Smanjite brzinu miksanja i naizmjenično dodajte jogurt i mješavinu kakaa i vode.
Na kraju dodajte suhe sastojke i kratko izmiksajte na najslabijoj brzini.
Rasporedite smjesu u pripremljen kalup i stavite u pećnicu. Pecite kuglof 50-60 minuta, odnosno dok vam čačkalica ne izađe čista (meni je jednom trebalo 55, drugi put 70 minuta, obavezno probajte čačkalicom).
Pečeni kuglof ostavite 5 minuta u kalupu, prebacite ga na rešetku i ostavite 1-2 sata da se ohladi. Prelijte ga preljevom po želji i poslužite.
Napomena
Ako želite dobiti lijep ljubičast preljev kakav sam ja željela, a nisam dobila samo pomiješajte 1 bjelanjak s 80 g šećera u prahu i 1 žličicom sirupa od borovnice. Meni je kuglof najbolji s preljevom od tamne čokolade i svježim borovnicama.
Fotografije: Cellulite Factory