Kao što vjerojatno već znate, pandoleti su moji omiljeni keksi i baš zato sam ih odlučila isprobati i u čokoladnoj verziji. Moram priznati da mi i dalje obični pandoleti ostaju puno draži, ali budući da su se i ovi nekima svidjeli, danas s vama dijelim recept za njih.
Sastojci
- 175 g badema
- 200 g čokolade za kuhanje
- 30 g maslaca
- nekoliko kapi arome vanilije
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 20 g smeđeg šećera
- korica limuna
- korica naranče
- 1 žlica ruma
- 280 g glatkog brašna
- 2 žličice sode bikarbone
Priprema
Bademe prepržite na laganoj vatri i ostavite ih sa strane da se ohlade.
Čokoladu za kuhanje odlomite na komadiće pa je zajedno s maslacem na pari otopite. Dodajte aromu vanilije i sve dobro promiješajte, prebacite u drugu posudu i ostavite da se ohladi.
Mikserom miješajte jaja sa šećerom i smeđim šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte koricu limuna i naranče i rum pa ponovno sve izmiješajte. Zatim dodajte i ohlađenu rastopljenu čokoladu te ponodno sve izmiješajte.
U ovu smjesu, ručno miješajući dodajte prepržene, ohlađene bademe i miješajte dok se sve dobro ne poveže. Zatim malo po malo dodajte brašno sa sodom bikarbonom i formirajte kompaktno tijesto.
Dobiveno tijesto oblikujte u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite u hladnjaku oko pola sata.
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga podijelite na 3-4 komada i formirajte štruce. Stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje pa pecite 10-15 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite neko vrijeme da se malo ohlade, a zatim ih izrežite na komade približno jednake debljine, složite natrag na lim za pečenje i pecite još 15-25 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Gotove keksiće izvadite iz pećnice, ostavite da se ohlade, a zatim ih spremite u metalnu kutiju.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]