Spoj čokoladnog tijesta i lagane čokoladne kreme predstavlja izvrstan izbor za nedjeljne kolačiće.
Sastojci
Tijesto
- 25 dag maslaca
- 12,5 dag šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 prstohvat soli
- 30 dag glatkog pšeničnog brašna
- 2 dag kakaa
- 4 žlice mlijeka
Punjenje
- 15 dag čokolade za kuhanje
- 15 dag omekšalog maslaca
- 4 dag šećera u prahu
I još
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Tijesto
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije.
Mikserom pjenasto izmiješajte maslac te postepeno dodajte prosijani šećer u prahu, vanilin šećer i malo soli pa nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pomiješano brašno i kakao prosijajte pa smjesi naizmjenično dodajte malo toga i malo mlijeka, miješajući pritom srednjom brzinom.
Dobivenu smjesu stavite u slastičarsku špricu sa zvjezdastim otvorom pa na limu za pečenje obloženom papirom za pečenje oblikujte prstene željene veličine. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 12 minuta.
Gotove prstene izvadite iz pećnice, zajedno s papirom za pečenje povucite s lima za pečenje i ostavite na kuhinjskoj rešetki da se hlade
Punjenje
Usitnite čokoladu za kuhanje te je na pari, na slaboj vatri, neprestano miješajući, otopite. Otopljenu čokoladu ostavite da se ohladi.
Maslac pjenasto izmiješajte mikserom pa mu postepeno dodajte šećer u prahu i otopljenu čokoladu.
Dobivenu smjesu stavite u slastičarsku špricu sa zvjezdastim otvorom. Prstene punite kružnim pokretom (isto kao što ste ih i oblikovali) pa ih poklopite drugom polovicom prstena i lagano pritisnite.
Za kraj, pospite prstene šećerom u prahu.
Napomena
Prilikom oblikovanja prstena na limu za pečenje, pazite da između njih ostavite dovoljno mjesta jer se oni u pečenju prošire.
Kod punjenja kremom, pazite da ne stavite kremu od ruba do ruba jer bi vam u protivnom mogla iscuriti sa strane kad je pritisnete gornjom polovicom prstena.
Fotografija: Kate Bošković
[print_link]