Iako na našem portalu već imamo objavljen recept za čokoladni tart sa šumskim jagodama koji potpisuje naša urednica Kate Bošković, kao i čokoladni ganache tart autorice Nikoline Dianežević s bloga The Slice of Life, danas vam donosimo još jedan recept za ovu neodoljivu slasticu, a potpisuje ga Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
Podloga
- 120 g lješnjaka
- 250 g mljevenog keksa
- 150 g paste od datulja (ili samljeti očišćene datulje)
- 50 g otopljenog maslaca
- oko 100 ml mlijeka
Krema
- 250 ml mliječnog vrhnja za šlag
- 150 g čokolade za kuhanje
- 200 g mliječne čokolade
- prstohvat soli
I još
- voće po želji
- krupna sol
Priprema
Podloga
Lješnjake usitniti u bledneru te dodati ostale sastojke. Mlijeka dodati toliko da se dobije ljepljiva smjesa koja se lako može oblikovati, slično kao smjesa za kuglice. Smjesu utisnuti u kalup za tart veličine 24 cm i spremiti u hladnjak dok se priprema krema.
Krema
Vrhnje za šlag grijati dok ne počne ključati te preliti čokoladu natrganu na kockice. Dodati sol. Nakon nekoliko minuta kremu promiješati da nema grudica (ako je potrebno malo i zagrijati) te uliti na podlogu. Hladiti u hladnjaku nekoliku sati.
Tart ukrasiti voćem, posuti krupnim zrnima soli i poslužiti. Po želji, svaku krišku ukrasiti karamelom.
Fotografije: Od slatkoga slađe