Rijetko na portalu imamo slastice čiji je sastojak rogač, a danas je recept za tart upravo s tom namirnicom s nama podijelila Nina Stojanov s bloga Dalmatian things with Nina.
Sastojci
Prhko tijesto
- 150 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 100 g šećera (najbolje u prahu)
- 200 g maslaca
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- korica naribane naranče
- 50 g mljevenog rogača
Krema
- 200 ml slatkog vrhnja
- 250 g mascarponea
- 200 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice kakaa
- 90 g šećera u prahu
Priprema
Od navedenih sastojka zamijesite prhko tijesto. Kada ste tijesto zamijesili, oblikujte ga u oblik lopte, pobrašnite, zatim ga zamotajte u prozirnu foliju.
Stavite tijesto u hladnjak na dva sata da odmori.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto. Pripazite na debljinu podloge, jer ne želimo da bude debela, ali ni pretanka da vam se tijesto ne bi raspadalo.
Kalup za tart premažite uljem te ravnomjerno rasporedite prstohvat brašna po cijelom kalupu.
Tijesto prebacite u kalup pažljivo i nježno utisnite rubove. Višak tijesta odstranite. Nekoliko puta vilicom izbodite tijesto.
Tijesto pecite na 180° stupnjeva oko 20 minuta.
Kada je tijesto pečeno, ostavite ga da se ohladi.
Dotad izradite kremu.
Slatko vrhnje izradite u čvrsti šlag.
Izrađenom šlagu dodajte mascarpone i ručno promiješajte. Na pari otopite čokoladu, kojoj ćete dodati šećer u prahu i kakao. Sve sjedinite u sjajnu i glatku masu te prohladite. Kada ste ohladili čokoladu, dodajte ju k šlagu i mascarponeu i dobro još jednom sve izmiješajte. Gotovom kremom premažite pečeni tart.
Gotovi tart stavite u hladnjak da se ohladi.
Fotografije: Dalmatian things with Nina