Kad na dar dobiješ mjericu neodoljivih šumskih jagoda, nemaš drugog izbora nego pripremiti čokoladni tart s kojim se one odlično slažu.
Sastojci
Prhko tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 150 maslaca
- 80 g šećera
- 1 vanlin šećer
- 2 žumanjka
- malo soli
- korica limuna
- 50 g kakaa
Ganache
- 300 ml vrhnja za šlag
- 300 g čokolade za kuhanje
- 1 mahuna vanilije
- po želji liker od jagode (jagodička)
I još
- džem od jagode
- šumske jagode
Priprema
Prhko tijesto
Prosijte brašno pa u njega dodajte hladan maslac narezan na komadiće. Gnječite rukama dok ne dobijete smjesu poput pijeska. Zatim dodajte preostale sastojke i zamijesite kompaktno prhko tijesto. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na otprilike sat vremena.
Pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Kad se tijesto ohladilo izvadite ga iz hladnjaka te razvucite na papiru za pečenje (poviše tijesta stavite prozirnu foliju kako ne biste trebali dodavati brašno). Razvučeno tijesto prebacite u kalup za pite i dobro utisnite kako bi gotovi tart imao lijep oblik. Izbodite tijesto vilicom pa na njega položite papir za pečenje i prospite grah ili kuglice za pečenje. Pecite oko 17 minuta pa uklonite grah i papir za pečenje i pecite još pet minuta. Gotovo tijesto izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Ganache
Vrhnje za šlag stavite na laganu vatru da se zgrije gotovo do vrenja. U drugoj posudi narežite čokoladu za kuhanje te očistite jednu mahunu vanilije i dodajte čokoladi. Ugrijano vrhnje ulijte u posudu s čokoladom, dodajte jagodičke po želji i miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
Slaganje
Na ohlađeno tijesto ravnomjerno namažite džem od jagoda pa ulijte čokoladnu kremu. Tart ostavite nekoliko sati (najbolje preko noći) u hladnjaku da se krema dobro stisne.
Dekoracija
Na ohlađeni tart poslažite šumske jagode i servirajte.
Napomena
Ako vam tijesto prilikom izrade bude previše suho i ne budete ga mogli povezati, dodajte jednu do dvije žlice hladnog mlijeka.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]