O ovom virusu se još uvijek malo zna, no svakodnevno se provode različita istraživanja, među kojima je i ovo koje pokazuje kako čokolada, kakao prah, muškatno grožđe te zeleni čaj djeluju na virus.
Nova studija pokazuju kako određena hrana i napitci poput čokolade, zelenog čaja i muškatnog grožđa sadrže kemijske spojeve koji mogu blokirati funkciju ključnog enzima novog korona virusa. Naime, kako se navodi u opisu studije, za širenje virusa SARS-Cov-2 potreban je određeni enzim (Mpro), a ukoliko je on blokiran ili deaktiviran onemogućeno je širenje virusa. Studija je obuhvatila dvije vrste istraživanja, kompjuterske simulacije i laboratorijska istraživanja prikazujući kako Mpro reagira u kontaktu s različitim biljnim i kemijskim spojevima.
U istraživanju su uzeti spojevi zelenog čaja, dvije vrste muškatnog grožda, kakao praha i tamne čokolade koji su već poznati kao protuupalna i antioksidativna sredstva.
Testiranjem je dokazano da su ovi spojevi sposobni vezati se za različite dijelove enzime, čime njegova funkcija slabi pa se došlo do zaključka kako konzumacija ove hrane i napitaka može pomoći u borbi protiv korone.
Studiju su proveli biolozi s North Carolina State Universitiya, a objavljena je u časopisu Frontier in Plant Science.
Izvor: The Indian Express
Fotografija: Unsplash