Održan je europski slastičarski kup, Coupe du Monde de la Pâtisserie 2022., a pobjedu je odnio tim Ujedinjenog Kraljevstva.
Na jučer održanom europskom dijelu natjecanja Coupe du Monde de la Pâtisserie 2022. pobjedu je odnio tim Ujedinjenog Kravljevstva. Drugo mjesto pripalo je timu Švedske dok je treće mjesto zauzela Danska. Ekipa Ujedinjenog Kraljevstva osvojila je ukupno 1.329 bodova, ekipa Švedske 1.201 bod, dok je ekipa Danske za svoj rad osvojila ukupno 1.014 bodova.
Englezi su ovom pobjedom osigurali put na veliko finale kupa koje će se održati u Lyonu, 2023. Članovi engleskog tima, Michael Ho Lam Kwan, majstor čokolatijer te Nicolas Houchet, majstor šećernih kreacija žiri su očarali zamrznutim desertom, koji je zapravo bio torta tropskog okusa s daškom čaja i jogurta. Za ovu su kreaciju koristili sorbet od manga, sladoled od jogurta, sladoled od čaja manga, coulis od manga te meringu od pistacija.
Osim smrznutog deserta kandidati su trebali izraditi i smrznute lizalice, a ovaj se tim odlučio za sladoled od crvenog voća s coulisom od crnog ribizla i meringueom od jagoda.
Treća kategorija u kojoj su trebali izraditi slasticu jest restoranski desert, a za njega su odabrali sladoled od jasmina, kompot od manga, kokosovu pjenu, galangal crumble, madeleine kekse, vaniliju i limetu.
Osim ova tri zadatka, kandidati su trebali izraditi i dvije kreacije, jednu od čokolade, jednu od šećera. Za rad su na raspolaganju imali 5 sati.
Prisjetimo se, ovom su natjecanju pristupile samo ove tri zemlje, a François Perret, ugledni slastičar iz Ritza u Parizu, ujedno i najbolji svjetski restorantski slastičar u 2019. te počasni predsjednik ovog događanja nadzirao je i ocjenjivao rad natjecateljskih timova.
Fotografija: Facebook stranica Coupe du Monde de la Pâtisserie