Irena Gavran s bloga Pregacha s nama dijeli recept za čarobne craquelin choux krafnice punjene kremom s mliječnom i bijelom čokoladom i preljevom od jagoda – ovo moramo isprobati.
Sastojci
Craquelin
- 85 g maslaca sobne temperature
- 95 g smeđeg šećera
- 95 g glatkog brašna
- prstohvat soli
Choux tijesto
- 150 ml vode
- 100 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- ½ žličice šećera
- 150 g glatkog brašna
- 4 – 5 jaja*
Mascarpone krema s bijelom čokoladom
- 200 g bijele čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag s mliječnom masti
- 150 g mascarponea
Mascarpone krema s mliječnom čokoladom
- 200 g mliječne čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag s mliječnom masti
- 150 g mascarponea
Preljev od jagoda
- 250 g jagoda
- 3 žličice šećera
- 1 žličica gustina
- 2 žlice vode
I još
- šećer u prahu
Priprema
Craquelin
Miksajte maslac sa šećerom nekoliko minuta dok ne postane kremasta smjesa. Dodajte brašno i sol i smiksajte dobro. Dobit ćete jako mekano tijesto.
Tijesto istresite na papir za pečenje pa pokrijte drugim papirom. Tako razvaljajte tijesto, tek 2,3 mm debljine. Stavite u zamrzivač dok pripremate ostalo.
Choux tijesto
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva.
Vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer stavite u posudu i na laganoj vatri kuhajte dok se maslac ne otopi. Kad se maslac otopio, pojačajte vatru da smjesa proključa.
Kad je smjesa proključala, maknite s vatre i umiješajte brašno (odjednom) kuhačom.
Smanjite vatru i vratite tijesto na laganu vatru, konstantno miješajući tijesto. Taj proces traje minutu, dvije dok tijesto nije postalo jedna kugla koja se odvaja od posude. Maknite s vatre.
Tijesto pustite da se ohladi desetak minuta. Kad se tijesto ohladilo, mikserom umiješajte jedno po jedno jaje. Prije ubacivanja sljedećeg, ovo prethodno se mora potpuno sjedniti u smjesu. Količina jaja ovisi o puno stvari, ali najbolje provjerite kad umiksate četvrto jaje. Uzmite žlicu i pokupite malo tijesta. Ispustite ga nazad i ako (kad iscuri za žlice) stoji na dnu posude u tom obliku – spremno je. Meni je ovaj put trebalo 4 jaja i jedan žumanjak.
Kad ste završili s pripremom tijesta, prebacite ga u slastičarsku vrećicu.
Dva velika lima za pečenje obložite papirom za pečenje.
Tijesto istiskujte na lim, pazite da promjer svake krafnice ne bude veći od 3 cm. Ostavite veliki razmak izmeđi krafnica jer se jako dignu.
Izvadite craquelin tijesto iz zamrzivača i izrezujte krugove veličine isto 3 cm.
Svaki disk, krug craquelin tijesta stavite na princezu. Pecite u vrućoj pećnici 35 min. (Neki recepti koje sam isprobavala savjetuju peći na 180 stupnjeva prvih 20 minuta, a sljedećih 15 smanjiti na 160, no meni tom metodom nije uspijevalo, tako da uspjeh ovih princezica ovisi i o samoj pećnici).
Kad su pečene, izvadite iz pećnice i ohladite u potpunosti. Trebale bi ostati čvrste, šuplje i hrskave i nakon hlađenja.
Mascarpone krema s bijelom čokoladom
Čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se ohladi desetak minuta. Šlag istucite u čvrsti snijeg. Mascarpone sobne temperature miksajte da postane kremast, dodajte bijelu čokoladu i kratko smiksajte da se sve poveže. Silikonskom špatulom umiješajte istučeni šlag u kremu (u tri navrata umiješajte šlag silkonskom špatulom).
Mascarpone krema s mliječnom čokoladom
Ponovite postupak kao kod kreme s bijelom čokoladom.
Preljev od jagoda
Jagode stavite kuhati sa šećerom. Kad omekšaju, dodajte gustin koji ste prethodno pomiješali s vodom. Pustite da se zgusne i kratko propasirajte štapnim mikesrom. Ostavite preljev u hladnjaku do korištenja.
Punjenje
Ja sam radila dvije kreme i punila princeze na dva načina. Pola sam ih odrezala nožem za kruh na vrhu, punila kremom od mliječne čokolade i preljevom, pa poklopila „kapicom“.
Drugu polovicu sam punila odozdo, tako da sam uzela slastičarsku vrećicu sa špicastim i uskim otvorom, probušila rupicu i punila – malo kremom od bijele čokolade i malo preljevom od jagoda.
Na kraju pospite s malo šećera u prahu.
Napomena
Iako je zapravo poprilično jednostavna priprema, viša sila može utjecati da nešto pođe po zlu. Od same pećnice, zraka, jaja jer samo tijesto ne sadrži prašak za pecivo… No, to vas nimalo ne treba obeshrabriti da se odvažite probati ove krafnice. I sama sam amater, pokušavam, pa kako bude. Ovdje se samo oružajte strpljenjem i dobrom voljom.
Fotografije: Pregacha