Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka otkriva da nikad nije voljela creme brulée, ali da zato jako voli ovu svoju verziju popularnog deserta – tortu kojoj je teško odoljeti.
Sastojci
(za tortu od 18 cm)
Dacquoise biskvit
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 150 g šećera u prahu
- 150 g bademovog brašna
- 20 g šećera
Krema
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 40 g brašna
- ½ mahune vanilije
- 500 ml toplog mlijeka
- 100 g maslaca sobne temperature
Karamelizirani šećer
- 130 g šećera
- 100 ml vode
Priprema
Dacquoise biskvit
Od ove količine dobit ćete 5 biskvita promjera 18 cm. Prvo veliki lim za pečenje, onaj koji dobijete s pećnicom, obložite papirom za pečenje.
Na papiru si označite tri kruga od 18 cm koji će vam biti vodilja za biskvit.
U posudu za miksanje dodajte bjelanjke sobne temperature. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i vanilin šećer pa miksajte na srednjoj brzini dok se ne zapjeni.
Postepeno dodajte šećer u prahu pa miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
U drugoj posudi promiješajte bademe i šećer pa postepeno dodajte bjelanjcima i ručno, špatulom umiješajte u jednoličnu smjesu.
Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu, odrežite vrh cca 1cm i oblikujte dacquoise po šabloni koju ste si pripremili na papiru za pečenje. Smjesu istiskujete u obliku spirale. Možete krenuti od sredine ili od ruba.
Biskvite pecite 25 minuta na 180 stupnjeva, a nakon pečenja ih pustite da se u potpunosti ohlade na papiru za pečenje pa ih onda pažljivo odlijepite.
Krema
Prvo u posudi pomiješajte žumanjke, šećer i brašno. Dodajte sjemenke mahune vanilije i toplo mlijeko pa promiješajte. Mahunu možete ubaciti u kremu da se kuha s njom.
Kremu kuhajte na pari oko 30 minuta uz konstantno miješanje. Kada se krema zgusnula, dodajte odmah maslac i kad se maslac otopi, krema je gotova.
Obložite ju prianjajućom folijom i stavite u hladnjak na 3 sata.
Karamelizirani šećer
U posudu stavite vodu i šećer. Zagrijte smjesu na umjerenoj vatri i pustite da se otopi do lijepe zlatne boje bez miješanja. Za to će vam trebati oko 10 minuta.
Smjesu istresite na papir za pečenje i pažljivo raširite kako biste dobili što tanji komad šećera.
Pustite da se ohladi.
Slaganje torte
Biskvit – 1/5 kreme, -1/5 komadića šećera – biskvit – krema…
Na kraju možete gore popržiti brenerom šećera i dati torti prepoznatljivi Brulée izgled!
Fotografija: Slavonka