Marija Herjavić Jerkić sladi mnogima prvi radni dan nakon produženog, blagdanskog vikenda s receptom za crème brûlée .
Sastojci
- 200 ml slatkog vrhnja
- 70 ml mlijeka
- 3 žumanjka
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
I još
- šećer za karameliziranje
Priprema
Vrhnje i mlijeko dobro ugrijati, ali ne da zavrije. Za to vrijeme pjenjačom umiješati dobro žumanjke, vanilin šećer i šećer. Polako, stalno miješajući, ulijevati mlijeko i vrhnje i dobro povezati. Preliti u posudice, žlicom maknuti pjenu ako je ima na vrhu i peći na 180°C oko 40 minuta u posudi s vodom.
Na ohlađenu kremu stavite tanji sloj kristal šećera i zapržite brenerom. Ako nemate brener, ugrijte pećnicu na 250°C s uključenim gornjim grijačem i ubacite na najvišu razinu koju minutu, samo da se ulovi karamel, a da se ne otopi krema.
Napomena
Nemojte koristiti mikser kako smjesa ne bi bila pjenasta.
Mlijeko dodajte malo po malo da ne ukuha žumanjke.
Posudice stavite u veći kalup te u njega do pola nalijte vodu i tako pecite.
Kad je pečena, nije skroz čvrsta te se malo ljulja kao želatina, to je u redu, stisnut će se kad se ohladi.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić